Největší světový pivovar AB Inbev odchází z Ruska. Odepíše majetek za miliardu dolarů

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008. Zdroj: Reuters

Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev hodlá prodat svůj podíl ve společném podniku s tureckou firmou Anadolu Efes, který působí v Rusku a na Ukrajině. Chce se tak stáhnout z Ruska v reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Firma se sídlem v Belgii dnes také uvedla, že v souvislosti s tímto krokem očekává odpisy majetku v hodnotě 1,1 miliardy dolarů (téměř 25 miliard korun).

AB InBev odchodem z Ruska následuje své konkurenty Carlsberg a Heineken. Firma nyní jedná o tom, že její podíl ve společném podniku koupí turecký partner Anadolu Efes. Společný podnik má 11 pivovarů v Rusku a tři pivovary na Ukrajině. V Rusku zaměstnává 3500 lidí a na Ukrajině 1800, uvedla agentura Reuters.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. V roce 2016 skupina koupila zhruba za 100 miliard dolarů svého největšího rivala SABMiller.

Mezi značky skupiny AB InBev patří například Budweiser, Beck's, Corona či Stella Artois. V České republice firma vlastní českobudějovický pivovar Samson.