Orbán pozval Putina, Zelenského a další státníky na mírová jednání do Budapešti

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: Reuters

Návrh na vyhlašení okamžitého příměří a pozvánka na mírová jednání do Budapešti. Taková byla témata telefonického rozhovoru mezi maďarským premiérem Viktorem Orbánem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Mírová jednání v Maďarsku by se mohla konat i za účasti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německého kancléře Olafa Scholze. Putin podle Orbána zareagoval pozitivně, ale prý bude mít podmínky. Ukrajinská prezidentská kancelář označila Orbánova slova o Putinově souhlasu s mírovými rozhovory za „mediální trik“.

„Mnozí dnes dělají politická prohlášení, přičemž vycházejí čistě ze svých zájmů. Často je to o politických spekulacích a tužbě upoutat pozornost. Zvláště pokud hovoříme o politicích s velice zvláštními názory,“ okomentoval Orbánova slova podle listu Ukrajinska pravda poradce z ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Realita je podle něj „poněkud odlišná“, a to tím spíše, že existují delegace vyjednávačů, kteří jsou v ustavičném kontaktu, a také se vedou konzultace na úrovni poradců hlav států, čímž je za Kyjev pověřen šéf prezidentské kanceláře Andrij Jermak. „Jakékoli reálné návrhy putují pouze těmito kanály. Cokoliv jiného je mediální trik!“ prohlásil Podoljak.

Viktor Orbán po rozhovoru s Putinem dále prohlásil, že Maďarsko by nemělo problém platit za dodávky ruského plynu v rublech. Pokud o to Moskva požádá, Budapešť tak učiní, citovala Orbána agentura Reuters. Putin již dříve podepsal výnos požadující, aby evropští zákazníci platili za ruský plyn rubly, které získají výměnou eur či jiné měny v ruské bance; Evropská unie takový model odmítá.

Maďarský premiér v předchozích dnech odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu a nevetoval sankce Evropské unie vůči Rusku kvůli jeho vojenské agresi. Zdržel se však přímé kritiky ruského prezidenta a odmítl myšlenku omezení dovozu ropy a plynu z Ruska s tím, že by to zničilo maďarskou ekonomiku. Maďarsko také, na rozdíl od většiny svých spojenců v Evropské unii a jako jediný z unijních sousedů Ukrajiny, odmítlo dodat Kyjevu zbraně, ani nedovolilo jejich přepravu přes své území.

Ostrý proslov prezidenta Zelenského k Orbánovi: „Poslouchej, Viktore.“

Video placeholde
• Videohub

Ukrajinský prezident Zelenskyj nedávno několikrát ostře kritizoval přístup maďarské vlády k válce ve své zemi. S Orbánem si v minulých týdnech vyměnili několik osobně laděných výpadů. V úterý ukrajinský prezident prohlásil, že si šéf maďarské vlády bude muset vybrat mezi Moskvou a „zbytkem světa“. Orbán kvůli svému opatrnému postoji k ruské agresi proti Ukrajině čelí vzácné kritice svých konzervativních a nacionalistických spojenců v Polsku, podotkl Reuters v dřívější zprávě o předvolání ukrajinského velvyslance na maďarské ministerstvo zahraničí kvůli tomu, co Budapešť pokládá za urážlivé komentáře Kyjeva. Premiér Orbán a jeho strana minulý týden vyhráli čtvrté parlamentní volby v řadě za sebou, a to i zásluhou postoje „není to naše válka, a tak zůstaneme mimo ni“.

Orbán dnes před novináři zdůraznil, že Maďarsko musí posílit své strategické spojenectví s Polskem v rámci Evropské unie. Ohledně řízení, které proti Budapešti zahájil Brusel, si Maďarsko podle Orbána počká na dopis od Evropské komise. Premiér současně zdůraznil, že neustoupí tlaku, který má Budapešť přimět k souhlasu s rozšířením sankcí proti Rusku i na ropu a plyn. To označil za nepřekročitelnou mez.

Na dotaz ohledně ukrajinského města Buča u Kyjeva, kde byly po odchodu ruských vojsk objeveny desítky zabitých civilistů, Orbán podle agentury AFP odpověděl způsobem, který se vymyká z vlny západních odsouzení, a sice že je třeba všímat si všech válečných zvěrstev a také vést v patrnosti, že „žijeme v éře rozsáhlých manipulací“. Orbán požadoval nezávislé a nepodjaté vyšetřování a vyzval k ochraně civilistů za „jakoukoli cenu“.