Ostřelování města Záporoží si vyžádalo desítky mrtvých či zraněných, uvedl Kyjev

Ruský útok na Záporoží (6. 10. 2022)

Ruský útok na Záporoží (6. 10. 2022) Zdroj: Reuters

Ruský útok na Záporoží (6. 10. 2022)
Ruský útok na Záporoží (6. 10. 2022)
Ruský útok na Záporoží (6. 10. 2022)
4
Fotogalerie

Při ruském ostřelování ukrajinského města Záporoží v noci na dnešek zahynulo nejméně 13 lidí a zraněno bylo 87 osob, mezi nimiž je deset dětí. Oznámil to dnes šéf oblastní správy Oleksandr Staruch. Podle něj ruské letadlo vypálilo 12 střel, které zničily částečně devítiposchoďový obytný dům a poškodily několik dalších budov.

Podle místních zdrojů muselo být 60 ze 87 zraněných hospitalizováno. Mezi raněnými je deset dětí. Prezident Volodymyr Zelenskyj útok odsoudil jako „absolutní zlo“ spáchané lidmi, které označil za „divochy a teroristy“. Slíbil, že odpovědní lidé za to budou postaveni před soud.

Dnešní útok na Záporoží byl druhý za minulé tři dny. Ukrajina dnes oznámila nové informace o obětech útoku ze 6. října. Staruch řekl, že nyní je 20 mrtvých. Minulá bilance hovořila o 17 obětech.

Ve městě dnes pokračují záchranné práce. Představitel záporožské radnice Anatolij Kurtěv, který původně informoval až o 17 mrtvých po nočním ostřelování, po půlnoci vyzval obyvatele, aby se schovali do krytů. Dnes ráno doplnil, že kromě desítek domů a budov ostřelování poškodilo také čtyři vzdělávací instituce.

Rusko, které na Ukrajinu zaútočilo letos 24. února, opakovaně i přes nashromážděné důkazy a svědectví odmítá, že útočí na civilisty.

Moskva na konci září prohlásila část Záporožské oblasti za ruskou, stejně jako i některá další ukrajinská území, nad kterými se jí podařilo při invazi na Ukrajinu získat kontrolu. Záporoží, které mělo před válkou přibližně 700 tisíc obyvatel, ale zůstává pod kontrolou Kyjeva. Ruskou anexi Kyjev i Západ odmítají.

Výbuch mostu jako dárek k Putinovým sedmdesátinám? Exploze na Kerčském mostě baví internet

Video placeholde
• Facebook / Twitter