Polsko v reakci na výbuch na východě zvyšuje bojovou pohotovost

Polský premiér Mateusz Morawiecki svolal jednání bezpečnostních špiček a následně mimořádné zasedání vlády

Polský premiér Mateusz Morawiecki svolal jednání bezpečnostních špiček a následně mimořádné zasedání vlády Zdroj: ČTK / AP / Olivier Matthys

Výbuch na východě Polska blízko hranice s Ukrajinou si vyžádal dva mrtvé. Podle nejmenovaného vysoce postaveného představitele amerických tajných služeb na místo dopadly ruské rakety, informuje agentura AP. Polsko po jednání bezpečnostních špiček státu zvýšilo bojovou pohotovost. Příčinu exploze, pří níž zemřeli dva lidé, zjišťují příslušné orgány, oznámila Varšava. Ve středu se na základě článku 4 Severoatlantické aliance na žádost Polska sejdou velvyslanci NATO.

Portál gazeta.pl píše, že výbuch nastal v sušírně obilí v obci Przewodów v Lubelském vojvodství. Vesnice leží jen několik kilometrů od ukrajinské hranice. Polská policie zatím neuvedla nic k tomu, co bylo příčinou exploze. Na místě pracují policisté a vojáci, přijel tam lublinský vojvoda.

Polský premiér Morawiecki svolal krizové zasedání nejdůležitějších bezpečnostních činitelů v zemi. Po jednání vládní mluvčí oznámil, že Polkso zvyšuje bojovou pohotovost. Prezident Andrzej Duda o situaci hovořil s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. 

Ministryně obrany Jana Černochová považuje zprávy o dopadu raket na Polsko za prokázané. Informovali ji o tom náčelník Generálního štábu Karel Řehka i šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun. „Zda šlo o omyl nebo schválnost a provokace se dozvíme brzy. Všechny strany se to nyní snaží teď rychle vyšetřit včetně zjištění toho, o jaký typ raket přesně šlo. Víc v tuhle chvíli říct nemohu,“ řekla Deníku N.

Premiér Petr Fiala zatím nemá událost za jednoznačně potvrzenou. „Pokud Polsko potvrdí, že rakety zasáhly i jeho území, půjde o další eskalaci ze strany Ruska,“ uvedl.

Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder v televizi CNN řekl, že Spojené státy vědí o zprávách o tom, že ruské rakety zasáhly polské území, ale v současnosti nemají informace, aby je mohly potvrdit, a dále je prověřují.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že dnešní vzdušné údery nemířily na žádné cíle u ukrajinsko-polské hranice. Úlomky na fotografiích z místa výbuchu v Przewodówě podle něj nemají nic společného s ruskými zbraněmi.

„Tvrzení polských médií a státních představitelů o údajném dopadu ruských raket u obce Przewodów se zdají být úmyslnou provokací s cílem vyostřit situaci,“ uvedla ruská státní agentura TASS s odvoláním na ministerstvo.

Ruská armáda odpoledne na ukrajinské území vypálila zhruba stovku raket, ty zasáhly i cíle na západě země.