Putin posílá „jaderný“ vlak k Ukrajině, v pohybu je i ponorka Belgorod

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ČTK / AP / Mikhail Metzel

Nákladní vlak přepravující speciální vojenské vybavení, včetně jaderných zbraní, byl spatřen v pohybu. Informují o tom web Daily Mail a New York Times, podle kterých to vyvolává obavy z eskalace válečného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Informace přichází ve chvíli, kdy NATO varovalo členské státy, že ruská nejmodernější jaderná ponorka Belgorod opustila svou základnu v Bílém moři.

Pohyb vlaku byl spatřen v centrální části Ruska. Podle polského analytika Konrada Muzyky tuto aktivitu spojit s 12. hlavním ředitelstvím ruského ministerstva obrany, zodpovědného za jadernou munici, její skladování, údržbu, přepravu a výdej jednotkám, jak uvádí The Times

Záběry nákladního vlaku spojeného s ruskou jadernou divizí se objevily také na promoskevském telegramovém kanálu Rybar. Konvoj převáží obrněné transportéry a další vybavení.

Další možnou hrozbou, která byla zaznamenána v posledních hodinách, je i pohyb ponorky K-329 Belgorod, která je schopná nést jaderný torpédový dron Poseidon, který byl nazván „zbraní apokalypsy“. Podle deníku La Repubblica bude tato zbraň nyní testována

Proslov Vladimíra Putina po anexi území Ukrajiny

Video placeholde
• Reuters

Napjatou situaci ohledně použití jaderných zbraní vyvolal před několika dny čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, který vyzval k použití taktické jaderné zbraně s nižší účinností na „příhraničních územích“, tedy v regionu, který Rusko anektuje. Tento výrok později mírnil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který řekl, že Moskva dává přednost „vyváženému přístupu“ k otázce nukleárních zbraní.

„Je to velice emotivní moment. Šéfové regionů mají právo vyjádřit svůj názor. Ale i v těžkých okamžicích, by emoce měly zůstat stranou jakéhokoliv hodnocení. Proto se raději držíme vyvážených, objektivních hodnocení,“ uvedl Peskov. Použití jaderných zbraní se podle něj řídí příslušnou doktrínou.

Ruská jaderná doktrína umožňuje použití nukleárních zbraní, pokud budou proti zemi použity tyto nebo jiné zbraně hromadného ničení, popřípadě pokud bude Ruská federace čelit existenční hrozbě při použití konvenčních zbraní. Kreml dal zároveň už dříve najevo, že jaderná ochrana se bude vztahovat i na čtyři oblasti Ukrajiny, které Moskva právě anektuje, uvedla agentura Reuters.