Putin: Ruský plyn nemá v Evropě rozumnou alternativu

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Facebook

Dodávky plynu do Evropy
Dodávky plynu do Evropy
Dodávky plynu do Evropy
4
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že případné přijetí energetických sankcí v podobě zákazu či zřeknutí se dovozu ruské ropy, plynu a uhlí by v prvé řadě postihlo iniciátory takových kroků, a to poklesem životní úrovně Evropanů a snížením konkurenceschopnosti evropských ekonomik.

„Pokusy západních zemí vytlačit ruské dodavatele a nahradit naše energetické zdroje alternativními dodávky nevyhnutelně postihnou celou světovou ekonomiku. Následky takového kroku mohou být velice bolestivé, a to v prvé řadě pro samotné iniciátory takové politiky. Nejvíce na tom udivuje, že tzv. partneři z nikoliv přátelských zemí sami přiznávají, že se nemohou obejít bez ruských energetických zdrojů. Včetně zemního plynu, například. Jeho racionální záměna pro Evropu prostě chybí,“ řekl Putin podle agentury Interfax během dnešní porady s představiteli ropného a plynárenského průmyslu.

„Dodávky z jiných zemí, hlavně ze Spojených států, které mohou být poslány do Evropy, vyjdou spotřebitele řádově dráž. Projeví se to na životní úrovni lidí a na konkurenceschopnosti evropské ekonomiky,“ varoval ruský prezident.

Evropská unie zvažuje, že se zbaví závislosti na energetických surovinách z Ruska. Naléhá na ni ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle kterého příjmy z vývozu ropy, plynu a uhlí financují Putinovu válku proti jeho vlasti, která trvá 50. dnem a vyžádala si podle odhadů již desetitisíce životů.

Proč stále rostou ceny energií?

Video placeholde
• Videohub

Ale například Rakousko, které získává 80 procent zemního plynu z Ruska, se staví proti okamžitému ukončení dovozu ruského plynu. Alpská země spolu s Německem či Maďarskem tvrdí, že takový krok zatím není z ekonomických důvodů možný a způsobil by značné škody.

Putin podle Interfaxu kritizoval zástupce Zelených v německé vládě, zasazující se za omezení dodávek ruského plynu. „Jsou připraveni zapomenout na celou zelenou agendu a znovu vsadit ekonomiku s velkou uhlíkovou stopou, kterou ještě nedávno chtěli úplně zavřít jako archaickou a špinavou. Mnohé strany postavily volební kampaně na ekologických heslech. Kde to všechno teď je? Vše vyhodili do smetí, v praxi se chovají úplně jinak,“ prohlásil. Zelení se podle něj snaží vlastní chyby a nedostatek odbornosti v energetice a dalších sférách zamaskovat a svalit na Rusko.