Ruské síly ostřelovaly západní Ukrajinu, tvrdí Kyjev

Následky ruského útoku na město Mykolajiv na Ukrajině (13. 10. 2022)

Následky ruského útoku na město Mykolajiv na Ukrajině (13. 10. 2022) Zdroj: Reuters

Následky ruského útoku na město Mykolajiv na Ukrajině (13. 10. 2022)
Následky ruského útoku na město Mykolajiv na Ukrajině (13. 10. 2022)
Následky ruského útoku na město Mykolajiv na Ukrajině (13. 10. 2022)
4
Fotogalerie

Rusko ostřelovalo západní část Ukrajiny, informuje ukrajinská agentura Unian s odvoláním na ukrajinské představitele. Východně od Lvova ruské síly zasáhly armádní objekt. Výbuchy byly slyšet i v Ternopilské oblasti, raketa prolétla také nad Černivickou oblastí. Letecký poplach byl předtím vyhlášen po celé Ukrajině s výjimkou poloostrova Krym. V situaci, kdy celá Ukrajina v posledních dnech čelí mohutným vzdušným útokům, žádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ukrajinské spojence o další prostředky protivzdušné obrany.

„Zasáhli armádní objekt ve Lvovské oblasti v Zoločivském okresu. Je to už druhý zásah tohoto objektu. Bylo zničeno armádní vybavení, oběti nejsou,“ uvedl podle Unian šéf lvovské oblastní správy Maksym Kozyckyj.

Rusové zaútočili na západní Ukrajinu řízenými střelami Kalibr, vypálenými z Černého moře, sdělilo na facebooku západní velitelství ukrajinských vzdušných sil. „Čtyři řízené střely byly zničeny silami a prostředky protivzdušné obrany západního velitelství vzdušných sil v zóně, za kterou zodpovídáme,“ upřesnilo velitelství.

Rusko od pondělí podniká napříč Ukrajinou masivní vzdušné údery, napsal server Ukrajinska pravda. Ruské síly na Ukrajinu vypálily v posledních dnech stovky raket a útočí také drony, které jsou určeny k přímému zásahu. Děje se tak poté, co v sobotu poškodil výbuch Kerčský most, spojnici Ruska s nelegálně anektovaným ukrajinským Krymem.

Uprchlická krize: Jaké jsou cílové destinace ukrajinských uprchlíků?

Video placeholde
• Videohub

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes v projevu k Parlamentnímu shromáždění Rady Evropy (PACE) znovu žádal západní spojence, aby Ukrajině poskytli více prostředků protivzdušné obrany. Řekl, že Ukrajina má zatím jen zlomek toho, co potřebuje.

„Máme protivzdušnou obranu. Není jí dost. Chceme, aby tato podpora byla mnohem větší. Čekáme velké kroky od Francie a Itálie. Máme deset procent toho, co potřebujeme,“ citoval ho ukrajinský server Liga.net.