Rusko a Ukrajina se opět nedokázaly dohodnout na otevření humanitárních koridorů

Válka na Ukrajině: Evakuace z města Kramatorsk v Doněcké oblasti (17.4.2022)

Válka na Ukrajině: Evakuace z města Kramatorsk v Doněcké oblasti (17.4.2022) Zdroj: ČTK / AP / Andriy Andriyenko

Válka na Ukrajině: Evakuace osob z Kyjeva do Lvova (17.4.2022)
Válka na Ukrajině: Evakuace z města Kramatorsk v Doněcké oblasti (17.4.2022)
3
Fotogalerie

Ukrajina a Rusko se ani dnes - tedy už třetí den po sobě - nedohodly na otevření humanitárních koridorů, kterými by se mohli evakuovat civilisté z ukrajinských měst zasažených boji. Podle agentury Ukrinform to oznámila vicepremiérka Iryna Vereščuková.

„Dnes, 19. dubna, bohužel žádné humanitární koridory neexistují. Pokračuje intenzivní ostřelování na Donbasu,“ napsala místopředsedkyně ukrajinské vlády na sociální síti Telegram s odkazem na průmyslovou oblast na východě Ukrajiny.

V obléhaném městě Mariupolu podle ní Rusové odmítají umožnit koridor pro odchod civilistů směrem do Berďansku. Evakuační trasu pro civilisty z Chersonské a Charkovské oblasti se zástupci ukrajinské strany snaží stále dohodnout, píše Ukrinform.

Velká část předchozích pokusů o evakuaci civilistů ze strategicky důležitého přístavního města Mariupol částečně nebo úplně selhala, z čehož se obě strany viní navzájem.

Ruské invazní síly podle ukrajinské armády pokračují v blokádě a ostřelování Mariupolu. Kyjev mezitím v pondělí prohlásil, že začala druhá fáze války, tedy nová ruská ofenziva na východě Ukrajiny.

Ukrajinské dráhy podle Ukrinform oznámily, že dnes vypraví dva evakuační vlaky z Luhanské a Doněcké oblasti na východě země, soupravy zamíří na západ Ukrajiny.

Vláda o plánu na začlenění uprchlíků z Ukrajiny: Vyjde až na 54 miliard

Video placeholde
• ČTK