Tažení proti Putinovým oligarchům má trhliny. Nejbohatšího Rusa se sankce nedotkly

Nejbohatší Rus Vladimir Potanin se zatím úspěšně vyhýbá západním sankcím. Výše jeho majetku se od začátku války na Ukrajině téměř nezměnila.

Nejbohatší Rus Vladimir Potanin se zatím úspěšně vyhýbá západním sankcím. Výše jeho majetku se od začátku války na Ukrajině téměř nezměnila. Zdroj: profimedia.cz

Potanin uzavřel tento týden výhodný obchod s francouzskou bankou Société Générale. Koupil od ní společnost Rosbank.
Sankce se nedotkly ani ruského oligarchy Vjačeslava Kantora. Ten dokonce za poslední týdny zbohatl o více než  dvě miliardy dolarů.
Na opačné straně spektra je oligarcha Alexej Mordašov. Ten kvůli invazi na Ukrajinu přišel o více než pět miliard dolarů.
Sankcemi utrpělo také jmění Romana Abramoviče. Známý miliardář dokonce prodává svůj fotbalový klub Chelsea, který vlastní od roku 2003.
Minulý týden byla na Mallorce zabavena luxusní jachta ruského oligarchy Viktora Vekselberga.
8
Fotogalerie

Ačkoli se západní státy snaží za pomoci sankcí ochromit ruskou ekonomiku a cílí také na majetky tamních oligarchů, část miliardářů, kteří mají úzké vazby na prezidenta Vladimira Putina, postihům nadále uniká. Je mezi nimi i nejbohatší Rus Vladimir Potanin, šéf konglomerátu Interros a majoritní vlastník těžařského gigantu Nornikel. „Sankce se vyhýbají lidem, jejichž produkty potřebujeme,“ podotýká bývalý portfolio manažer z americké společnosti Elliott Management Corporation Jay Newman.

Ruská invaze na Ukrajinu v uplynulých týdnech rozpoutala bezprecedentní „hon“ na bohaté ruské podnikatele. Řadě z nich byly zmrazeny účty v západních bankách či zabaveny luxusní jachty a nemovitosti. Prozatím nejvíce utrpělo jmění oligarchy Alexeje Mordašova. Největší akcionář ruské ocelárny Severstal přišel podle indexu agentury Bloomberg od začátku války o více než pět miliard dolarů, čili 113 miliard korun, což je přibližně čtvrtina jeho majetku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!