Hon na luxusní jachty oligarchů. Ruští miliardáři přicházejí o lodě za miliardy

Španělské úřady zabavují loď Viktora Vekselberga

Španělské úřady zabavují loď Viktora Vekselberga Zdroj: Reuters/Juan Poyates Oliver

Loď Tango bývá charakterizovaná jako nejluxusnější z rekreačních plavidel s hodnotou 120 milionů dolarů
Luxusní jachta Dilbar za 600 milionů dolarů, kterou si nechal postavil Ališer Usmanov
Dilbar zabavily v březnu německé úřady
Luxusní jachta Dilbar je s bezmála 16 tisíci tunami výtlaku o největší motorem poháněnou jachtu na světě
Dilbar se může pochlubit největším bazénem, jaký kdy byl na jachtě instalován, a také dvěma plochami pro přistávání vrtulníků, saunou, salonem krásy a posilovnou
22
Fotogalerie

Válka na Ukrajině pokračuje. Kromě řady sankcí, které Západ uvaluje na Rusko, probíhá také zabavování majetku ruských boháčů. Konkrétně supermoderních a superdrahých jachet. Naposledy byla na španělské Mallorce miliardáři Viktoru Vekselbergovi zabavena loď Tango v hodnotou 120 milionů dolarů.

Sedmdesát osm metrů dlouhé plavidlo za 2,6 miliardy korun bylo zabaveno španělskou policií v součinnosti s úřady ze Spojených států. Ty totiž na Vekselberga uvalily sankce již v roce 2018 v souvislosti s údajným ruským pokusem ovlivnit americké prezidentské volby v roce 2016, uvedla agentura Reuters.

Luxusní lodě a majetek ruských boháčů jsou však zabavovány kvůli válce na Ukrajině na celém světě.

Kdo další z ruských boháčů přišel o své luxusní plavidlo?

Ališer Usmanov

Ruskému miliardáři zabavily luxusní loď Dilbar v ceně 600 milionů dolarů (13,8 miliardy korun) již na začátku března úřady v Německu. Tehdy o tom informoval časopis ForbesUsmanov koupil loď v roce 2016. Německé loděnice Lürssen, které Dilbar na zakázku stavěly 52 měsíců, plavidlo označily za „jedno z nejsložitějších a nejnáročnějších, které kdy bylo postaveno, a to jak z hlediska rozměrů, tak i technologie“. 

S bezmála 16 tisíci tunami výtlaku se jedná o největší motorem poháněnou jachtu na světě, obvykle ji obsluhuje posádka čítající 96 osob. Dilbar se může pochlubit největším bazénem, jaký kdy byl na jachtě instalován, a také dvěma plochami pro přistávání vrtulníků, saunou, salonem krásy a posilovnou. Ve 12 apartmánech se může ubytovat až 24 osob.

Největší letadlo na světě je beznadějně zničené, říká jeho kapitán

Video placeholde
• Blesk TV, reuters

Igor Sečin

Šéf ropného koncernu Rosněfť přišel o své plavidlo ve Francii. Jeho loď Amore Vero (italsky Opravdová láska) zabavili francouzští celníci v loděnici La Ciotat nedaleko Marseille. Jachta dlouhá 86 metrů tam byla od 3. ledna kvůli opravám a v čase kontroly údajně probíhaly přípravy, aby mohla předčasně odplout.

Alexej Mordašov

Podle magazínu Forbes jde o třetího nejbohatšího Rusa. Jeho loď mu v březnu zabavily italské úřady. Server The Guardian uvedl, že šlo o 65 metrů dlouhou jachtu s názvem „Lady M“, jejíž hodnota se odhaduje na 65 milionů eur. Zabavena byla v severoitalském přístavu Imperia. Podle italských sdělovacích prostředků si nechal Mordašov svou jachtu „Lady M“ postavit v roce 2013 v americké firmě Palmer Johnson. 

Gennadij Timčenko

Dalším, kdo přišel o svou superjachtu, je ruský miliardář Gennadij Timčenko. A taktéž v Itálii. Konkrétně v ligurském letovisku San Remo, kde místní policie zablokovala Timčenkovu 50 metrů dlouhou jachtu „Lena“. Timčenko od začátku roku přišel o téměř polovinu svého čistého jmění. Hodnota jeho majetku se snížila o 10,6 miliardy dolarů a podle Forbesu je nyní na úrovni 17,2 miliardy dolarů.

Andrej Melničenko

Dalším z řady, kterému loď zabavila italská policie, je rusko-běloruský miliardář Andrej Melničenko. Jeho luxusní jachta A je označovaná za jednu z největších na světě a podle médií má hodnotu 530 milionů eur (13 miliard korun).

Sergej Čemezov

Šéf ruského zbrojařského koncernu Rostěch přišel o svou jachtu ve Španělsku. Šlo o první zásah tohoto druhu ze strany španělských úřadů proti některému z ruských oligarchů. Šlo o luxusní loď Valerie z roku 2011, jejíž hodnota se odhaduje na 130 až 140 milionů eur (až 3,5 miliardy korun). Loď kotvila v Barceloně, kterou si v minulosti oblíbili i další ruští oligarchové.

Alexandr Michejev

Po Čemezovovi se španělské úřady na Mallorce chopily také lodi ředitele ruské státní společnosti pro export zbraní Rosoboronexport Alexandra Michejeva, jehož loď na konci února částečně potopil ukrajinský námořník. Udělal to na protest proti ruské invazi i proti vlastníkovi plavidla. V době činu ale španělská policie nebyla schopná potvrdit identitu majitele, který se skrýval za sítí zahraničních firem. Hodnota Michejevova plavidla se odhaduje na sedm milionů eur (zhruba 170 milionů korun).