Ukrajina a Spojené státy budou společně vyrábět zbraně, oznámil prezident Zelenskyj

Prezident USA Joe Biden (vpravo) a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj

Prezident USA Joe Biden (vpravo) a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj Zdroj: Reuters

Ukrajina a Spojené státy se dohodly, že budou společně vyrábět zbraně, uvedl v noci na pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který mezitím ukončil svou návštěvu USA. Ukrajině to podle něj přinese mimo jiné možnost vyrábět systémy protivzdušné obrany, které potřebuje k odvracení ruských vzdušných úderů, jež způsobily v zemi rozsáhlé škody a zabily mnoho lidí.

„Byla to velmi důležitá návštěva Washingtonu s velmi významnými výsledky,“ zhodnotil Zelenskyj ve svém posledním pravidelném videoprojevu k národu, kde připomněl nový obranný balíček z Washingtonu. Americký prezident Joe Biden ještě před tím schválil další vojenskou pomoc Ukrajině, kterou Pentagon vyčíslil na 325 milionů dolarů, tedy asi sedm a půl miliardy korun.

„Existuje také dlouhodobá dohoda - budeme spolupracovat na tom, aby Ukrajina vyráběla potřebné zbraně společně se Spojenými státy,“ pokračoval prezident, podle něhož to přinese nová pracovní místa a vznikne nová průmyslová základna na Ukrajině, jejíž ekonomiku zdevastovala ruská invaze a následná válka.

Ukrajinský ministr strategického průmyslu Oleksandr Kamyšin podle něj ve Washingtonu podepsal dohody o spolupráci se třemi klíčovými asociacemi, ve kterých se sdružuje přes 2000 amerických zbrojařských firem. „Zapojujeme je do práce na Ukrajině,“ prohlásil Zelenskyj.

Ukrajina, která se už déle než rok a půl brání ruské vojenské agresi, je do značné míry závislá na západní vojenské podpoře. Kyjev proto zintenzivnil snahu o co největší zvýšení domácí výroby zbraní a Zelenskyj se svým týmem prosazuje reformy domácího obranného průmyslu s cílem modernizovat místní výrobce a zvýšit dodávky na frontu, poznamenala agentura Reuters.

Vláda rovněž provádí reformy ve své hlavní zbrojařské společnosti - Ukroboronpromu - aby zlepšila transparentnost, navýšila výrobní kapacitu a umožnila aktivnější spolupráci se západními výrobci.

Ukrajina se už dohodla na několika společných projektech se středoevropskými výrobci na opravu ukrajinských tanků a dalších vozidel a pracuje na rozvoji své výroby dronů a raket. S Českem během červencové návštěvy Zelenského v Praze činitelé stvrdili dohodu o posílení spolupráce v oblasti zbrojního průmyslu.