Ukrajinci pronikli ruskou obranou u Charkova až do hloubky 50 kilometrů

Ukrajinský voják na frontě. U Charkova se Ukrajincům podařilo dobýt zpět území o rozloze 700 kilometrů čtverečních

Ukrajinský voják na frontě. U Charkova se Ukrajincům podařilo dobýt zpět území o rozloze 700 kilometrů čtverečních Zdroj: Reuters

Ukrajinské síly pronikly až 50 kilometrů hluboko do ruské obrany a osvobodily dvě desítky obcí v Charkovské oblasti, oznámil generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálního štábu. Pod kontrolou ukrajinské vlády se tak vrátilo území o rozloze přesahující 700 čtverečních kilometrů.

„V rámci obranné operace na charkovském směru s cílem osvobození ztracených územní ukrajinské ozbrojené síly od začátku týdne v součinnosti s jednotkami národní gardy a dalšími silovými složkami vedou aktivní bojové operace na určených směrech. Celkově naše jednotky v jednotlivých směrech pronikly do hloubky dvou až několika desítek kilometrů. Osvobodily řadu obcí. Celková rozloha území, které opět kontroluje Ukrajina na charkovském a jihobužském směru, představuje více než 700 čtverečních kilometrů,“ prohlásil generál, který je zástupcem náčelníka hlavní operační správy generálního štábu.

Hromov podle deníku dodal, že ukrajinské jednotky se vklínily do nepřátelské obrany na charkovském směru do hloubky až 50 kilometrů. Osvobodit se podařilo více než 20 obcí.

Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) dříve odhadli, že ukrajinské síly v uplynulém dni postoupily v Charkovské oblasti na východě země nejméně o 20 kilometrů na území pod kontrolou ruských vojáků, čímž dobyly zpět plochu o přibližně 400 kilometrech čtverečních.

Ve své nejnovější zprávě o vývoji bojů na Ukrajině analytici ISW také uvedli, že ruská armáda začala do Charkovské oblasti posílat posily. Dosud nebyly ruské jednotky v oblasti pravděpodobně dostatečně početné vzhledem k tomu, že se Rusko soustřeďuje na dobytí zbytku Doněcké oblasti a také na jih Ukrajiny, kde ukrajinské síly podnikají protiofenzivu už od konce srpna.

Ukrajincům se tak patrně podařilo využít momentu překvapení a přesunu ruských vojáků k jižní ose bojů a podniknout v Charkovské oblasti severozápadně od města Izjum vysoce účinnou protiofenzivu, uvedl ISW. O míře překvapení svědčí podle ISW šokovaný tón ruských internetových komentátorů války, který zároveň demoralizuje ruské síly.

Podle posledních informací ukrajinské síly za poslední dva dny obklíčily město Balaklija a postupují směrem ke Kupjansku, nejdůležitějšímu železničnímu uzlu, který Rusko používá k zásobování všech svých jednotek na východní Ukrajině, uvedla ruská redakce BBC.

Ruské oficiální zdroje sice o tomto ukrajinském postupu mlčí, agentury RIA Novosti ale informovala, že Ruskem dosazená správa Kupjansku zahájila evakuaci žen a dětí. Evakuaci ruské úřady zdůvodnily ukrajinským ostřelováním. Ani Kyjev podrobnosti protiofenzivy nezveřejňuje, soudě podle satelitních snímků ale byly ukrajinské síly ve středu ve vsi Volochiv Jar, asi 50 kilometrů od Kupjansku, uvedla americká televizní stanice CNN.

Ukrajinské vzdušné síly za uplynulých 24 hodin podnikly přes 30 náletů na opěrné body ruské armády a seskupení ruských vojáků, sdělilo pak ve své pravidelné zprávě velení ukrajinské armády. Ukrajinská protivzdušná obrana na různých místech zničila dvě letadla, dva vrtulníky a také pět bezpilotních letounů, upřesnil ukrajinský generální štáb.

Rusko podle ukrajinského velení přišlo od vpádu vojsk z 24. února o asi 51 250 vojáků, 2122 tanků, 4557 obrněných vozidel, 1226 děl, 305 raketometů, 159 protiletadlových zbraní, 239 letadel a 210 vrtulníků.

Zprávy obou válčících stran o vzájemně způsobených ztrátách nelze v podmínkách pokračujících bojů nezávisle ověřit.

Na jihu Ukrajiny se ukrajinským silám patrně podařilo zničit pontonový most v Darjivce. Ten postavily ruské síly poté, co byl vážně poškozen silniční Darjivský most, uvedlo v přehledu o situaci na Ukrajině britské ministerstvo obrany.

Ruské ministerstvo obrany pak informovalo, že ukrajinská vojska přišla v oblasti mezi městy Mykolajiv a Kryvyj Rih na jihu Ukrajiny o více než 190 vojáků. Značné ztráty podle Moskvy ukrajinské armádě zabránily v provádění dalších útoků v této oblasti. Pomocí „vysoce přesných úderů“ ruské vzdušné síly zlikvidovaly 120 ukrajinských vojáků u Slovjansku a Kramatorsku na východě země, uvedlo rovněž ruské ministerstvo. Ani tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.