Tomáš vyrazí do bojů na Ukrajině aneb jak se vybírá třicet milionů na český tank

Tank T-72 Avanger

Tank T-72 Avanger Zdroj: zbraneproukrajinu.cz

Česko pokračuje v pomoci Ukrajině pod heslem „Pošlete Putinovi dárek“, tentokrát to má být tank Tomáš pro ukrajinskou armádu. Deset procent z cílové částky se už podařilo vybrat prostřednictvím sbírky na webu zbraneproukrajinu.cz, jehož prostřednictvím lze finačně přispět na vyzbrojení ukrajinské armády nákupem pušek, lékárniček či neprůstřelných vest. „V posledních hodinách si sbírka vede nejlépe,“ řekl Blesk Zprávám spoluzakladatel projektu Dárek pro Putina a marketingový specialista Martin Ondráček. Drony z poslední sbírky už jsou na cestě na Donbas.  

„Tank dostal jméno Tomáš odkazující pochopitelně k prvnímu prezidentovi Československa. Výběr peněz pro jeho pořízení bude provázet slogan: To máš dárek z Čech!“ uvedl Ondráček. „Vše jsme konzultovali s ukrajinskou stranou, tanky tam jsou potřeba,“ dodal.

Cílovou částkou nové sbírky projektu Dárek pro Putina je třicet milionů korun na tank T-72 Avenger, modernější verzi sovětského T-72. „Je určen k ničení tanků a ostatních obrněných cílů, popřípadě živé síly protivníka a proti nízko letícím cílům,“ popisuje web zbraneproukrajinu.cz.

„Musíme společně čelit agresivní politice Vladimira Putina. Věřím, že naše tanky osvobodí všechna území od Donbasu po Krym,“ doplnil náměstek ministryně obrany Tomáš Kopečný.

Ukončit sbírku na bojové vozidlo by chtěl organizátor za měsíc, měsíc a půl. Urychlit splnění plánu už pomohlo 1384 dárců, kteří během prvních dvou dnů sbírky přispěli více než třemi miliony korun. Peníze jdou přímo na účet ukrajinského velvyslanectví v Praze.

Projekt Dárek pro Putina byl vyhlášen na začátku května. Za vybrané peníze nakupuje vojenský materiál ministerstvo obrany u českých výrobců a dodavatelů podle požadavků ukrajinské armády. Na účet ukrajinského velvyslanectví v Praze dosud ze sbírky putovalo více než 175 milionů korun.

Zvýšený zájem dárců zaznamenala sbírka kolem 21. srpna na výročí okupace bývalého Československa vojsky států Varšavské smlouvy, kdy lidé posílali jako symbolickou připomínku roku invaze po 1968 korunách.

Češi nepřestávají na Ukrajinu posílat peníze a pokračují v podpoře nejen finančně, ale i na politické úrovni. Časopis Forbes aktualizoval žebříček hodnocení přátel Ukrajiny k 22. srpnu, ze kterého vyplývá, že Česko je v pořadí zemí nakloněných Ukrajině na šesté příčce spolu se Slovenskem a Španělskem. Vedoucí postavení si udržuje Polsko.

Hodnoticí kritéria vypadají takto:

  • Hlasování na Valném shromáždění OSN o stažení ruských jednotek z Ukrajiny
  • Uznání genocidy Ruska proti Ukrajině
  • Vyhoštění ruských diplomatů
  • Zařazení Ruska na seznam nepřátelských zemí
  • Účast na konferenci na základně Ramstein v Německu, která se týkala podpory Ukrajiny
  • Výše finanční pomoci poskytnutá Ukrajině v absolutních částkách i v procentech HDP země
  • Návštěva státních představitelů země na Ukrajině během válečného konfliktu
  • Zavedení sankcí proti Rusku 

Česko získalo 88 bodů ze 100, o sedm bodů více než červnu. Finanční pomoc Česka Ukrajině dosáhla od začátku války 1,2 miliardy eur, zhruba 29,5 miliardy korun. Na druhé straně Češi vyhostili nejméně diplomatů ze všech zemí, a to jen jednoho. Rekordmanem v tomto směru se stalo Bulharsko, které vyhostilo 81 diplomatů.

Video placeholde
Ruští oligarchové: Kdo je Putinovi nejblíže? • Videohub