Ukrajinský generální štáb potvrdil úspěšnou ofenzivu v Charkovské oblasti

Ukrajinský voják na frontě. U Charkova se Ukrajincům podařilo dobýt zpět území o rozloze 700 kilometrů čtverečních

Ukrajinský voják na frontě. U Charkova se Ukrajincům podařilo dobýt zpět území o rozloze 700 kilometrů čtverečních Zdroj: Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil úspěšnou ofenzivu v Charkovské oblasti.
2
Fotogalerie

Generální štáb ukrajinské armády dnes ve své ranní svodce poprvé informoval o úspěšné ofenzivě ukrajinských jednotek v Charkovské oblasti. Prezident Volodymyr Zelenskyj už ve čtvrtek večer ve svém pravidelném proslovu potvrdil osvobození strategicky důležitého města Balaklija v rámci ofenzivy na severovýchodu země.

Naopak Kreml se dnes odmítl k ukrajinskému postupu vyjádřit, představitel Ruskem dosazené správy Charkovské oblasti ale přiznal boje v blízkosti strategického města Kupjansk. Ruské ostřelování si vyžádalo další oběti mezi civilním obyvatelstvem, uvedli dnes ukrajinští představitelé.

"Obranné síly vedou úspěšnou protiofenzivu v Charkovské oblasti. Díky šikovným a dobře koordinovaným akcím se jim s pomocí místního obyvatelstva podařilo za tři dny postoupit o skoro 50 kilometrů," uvedlgenerální štáb ukrajinské armády. Dodal, že podle informací ukrajinské rozvědky utrpěly ruské jednotky významné ztráty. Rusové se snaží evakuovat raněné vojáky a poničenou techniku od dvou obcí, které leží nedaleko Balakliji.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve svém posledním hodnocení vývoje ruské invaze na Ukrajinu napsal, že ukrajinské úspěchy na linii Charkov-Izjum podkopávají důvěru v ruské velení v podobné míře, jak tomu bylo při neúspěšném pokusu ruských sil o překročení řeky Severní Doněc v polovině května. Důležitý železniční uzel Kupjansk, přes nějž ruská armáda zásobuje své jednotky, podle ISW Ukrajinci osvobodí z ruských rukou v nejbližších dnech. Na sociálních sítích se dnes šíří fotografie, která údajně zobrazuje ukrajinské vojáky u Kupjansku, ukrajinská média se k tomu zatím ale nevyjádřila.

Moskva o ukrajinské protiofenzivě na východě země mlčí. Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov dnes podle agentury TASS odmítl reagovat na prosbu novinářů, zda by mohl okomentovat situaci v Charkovské oblasti a kolem Balakliji. "Pokud jde o průběh speciální vojenské operace, je potřeba se obrátit na mého kolegu (mluvčího ruského ministerstva obrany Igora) Konašenkova," řekl Peskov.

Ruskem dosazený šéf Kupjanského okresu Maxim Gubin ale uznal, že se ke Kupjansku přibližují boje. "Ukrajinské síly vedou aktivní bojové akce v Ševčenkivském okresu," sdělil podle agentury RIA Novosti ve vysílání ruské televize. Dodal, že ruští vojáci mají nad Kupjanskem nadále kontrolu, přestože situace na místě je "složitá".

Ruské ministerstvo obrany také zveřejnilo video, které dokumentuje přesun ruských vojsk do oblasti kolem Charkova. Na záznamu je vidět například konvoj s obrněnými transportéry BTR-82A a houfnice D-20, uvedla agentura TASS. Ruský rezort obrany kromě toho dnes sdělil, že ruským silám se u Charkova podařilo zničit jeden z raketových systémů HIMARS, které Ukrajině dodaly USA. Podobná tvrzení ruská strana zveřejňovala již dříve, Kyjev je vyvracel.

Noční ruské ostřelování Charkovské oblasti si vyžádalo pět obětí, informoval dnes oblastní gubernátor Oleh Syněhubov. Některé z obětí jsou podle něj hlášeny přímo z Charkova, který je ostřelován prakticky dennodenně. Ruské útoky na toto druhé největší ukrajinské město si od února vyžádaly životy už více než tisícovky civilních obyvatel, podotkla ruská redakce BBC.

Ruské vzdušné síly kromě toho podnikly nálety na nemocnici ve vesnici Velyka Pysarivka v Sumské oblasti, sdělil podle agentury Unian tamní gubernátor Dmytro Žyvyckyj. Útok si podle Žyvyckého vyžádal zranění civilních obyvatel. Zasažené zdravotnické zařízení bylo zničeno.

Velení ukrajinské armády dnes kromě toho Rusko obvinilo, že v Chersonské oblasti používá ukrajinské civilní obyvatelstvo jako živý štít. Taková situace nastala podle něj v obci Velyka Oleksandrivka, kterou ruští vojáci kvůli ukrajinské protiofenzivě uzavřeli a zakazují lidem výjezd z města i návrat.