USA v dalším balíku sankcí cílí na technologický sektor. Zasáhnou i výrobce polovodičů Mikron

Americký prezident Joe Biden.

Americký prezident Joe Biden. Zdroj: Profimedia.cz

Spojené státy dnes oznámily další balík sankcí směřujících na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Nové postihy zasáhnou ruský technologický sektor včetně největšího ruského výrobce polovodičů - firmy Mikron. Cílem nových opatření je mimo jiné podle amerického ministerstva financí zamezit možnému obcházení již existujících amerických sankcí.

USA míří dohromady na 21 podniků a 13 jedinců, kteří podle nich „hrají rozhodující roli ve válečné mašinérií Ruské federace“. „Budeme nadále cílit na válečnou mašinerii (ruského prezidenta Vladimira) Putina, dokud tato nesmyslná svévolná válka neskončí,“ uvedla americká ministryně financí Janet Yellenová.

„Ruská armáda je závislá na západních technologiích, které jsou klíčové pro fungování jejího obranného průmyslového sektoru,“ pokračuje prohlášení. Dnes oznámené sankce jsou podle ministerstva namířeny rovněž proti „zákeřným kybernetickým hráčům“.

Washington rovněž rozšířil počet průmyslových oblastí, na něž bude moci zamířit podobné postihy v budoucnu. Otevřel tím možnost sankcí týkajících se ruského letectví, námořního průmyslu a výroby elektroniky.

USA na Rusko uvalily za poslední týdny již několik balíků sankcí, například na jeho obranný sektor či na ruské vysoké vládní činitele a oligarchy. Rusko přijalo některá protiopatření, zakázalo mimo jiné vstup do země vysokým americkým činitelům včetně prezidenta Joea Bidena.