V Charkově byla použita kazetová munice, tvrdí ruská redakce BBC

Video placeholde

Zpravodajové BBC v rezidenčních čtvrtích v ukrajinském městě Charkově nalezli stopy po použití kazetové munice, uvedla ruská redakce stanice a zveřejnila pořízené snímky. Z ostřelování Charkova kazetovou municí, kterou řada států zakazuje, dříve obvinila ruské síly lidskoprávní organizace Amnesty International.

Korespondenti BBC navštívili v Charkově pět různých míst v rezidenčních čtvrtích. Na chodnících nebo například kapotě automobilu nalezli charakteristické poškození v symetrickém tvaru připomínajícím trychtýř. Tři odborníci pak podle BBC potvrdili, že pořízené fotografie zachycují stopy po kazetové munici. Mark Hiznay, badatel oddělení pro výzkum zbraní organizace Human Rights Watch, řekl, že jde o ukázkový příklad.

Kazetové bomby vybuchují ještě ve vzduchu a rozpadají se na menší nálože, které se rozptýlí v širokém okolí, což může představovat značné nebezpečí pro civilisty. Menší nálože navíc někdy nevybuchnou hned po odpálení, a proměňují se tak v podstatě v nášlapnou minu, která může bez povšimnutí ležet na zemi po dlouhá léta. Dohodu o zákazu kazetové munice podepsalo přes 120 zemí, Rusko a Ukrajina k ní ale nepřistoupily, připomněla BBC.

Jedna ze zveřejněných fotografií pochází ze čtvrti Industrialnyj rajon z místa poblíž dětského hřiště u vysokopodlažní obytné budovy. Na hřišti byla při ostřelování těžce zraněna Oksana Lytvynenková, která později zemřela v nemocnici.

Její manžel, 40letý Ivan Lytvynenko, uvedl, že v tu chvíli byl společně se ženou a jejich pětiletou dcerou na hřišti. „Zničehonic jsem uviděl záblesk a uslyšel první výbuch. Popadl jsem dceru a přitiskl ji ke stromu. Manželka byla od nás pět metrů a prostě se skácela,“ popsal Lytvynenko. Střepiny 41letou Oksanu zasáhly do zad, hrudníku i břicha, prorazily jí plíce a poškodily páteř. Podle Ivana byla dva měsíce na jednotce intenzivní péče a zemřela kvůli svým poraněním a cukrovce po prodělání několika operací.

Lytvynenko tvrdí, že tehdy viděl „řadu výbuchů, hodně bomb, jednu za druhou“. Další dva lidé, kteří byli v době útoku ve svých bytech v okolí, popsali, že slyšeli následné výbuchy. „Exploze byly slyšet několik minut,“ řekl 26letý Daňa (Danylo) Volynec.

Útok na hřiště ve čtvrti Industrialnyj popisuje ve své zprávě i Amnesty International. Podle ní při něm zemřelo nejméně devět lidí a dalších 35 včetně dětí utrpělo zranění. Útok zasáhl asi 700 čtverečních metrů. Lékaři ošetřující zraněné v jejich tělech nalezli kovové střepiny, které podle organizace odpovídají brokům používaných v kazetové submunici typu 9N210/9N235. Amnesty International ve své zprávě uvedla, že při různých útocích na Charkov, z nichž mnohé byly provedeny kazetovou municí, zemřely od začátku ruské invaze už stovky lidí.