VIDEO DNE: Biden chce zrušit dluhový strop, uvedl v projevu, který měl být kampaní na jeho znovuzvolení

Video placeholde

Americký prezident Joe Biden v úterý v projevu o stavu Unie vyzval republikány, aby zrušili dluhový strop USA a podpořili daňovou politiku, která by byla přátelštější k Američanům střední třídy. Projev měl sloužit jako kampaň za jeho znovuzvolení v roce 2024, píše Reuters. Kandidaturu zatím osmdesátiletý politik neoznámil.

Biden také napadl ropné společnosti za to, že dosahují vysokých zisků. Hlavní vysílací čas tak využil k nastínění priorit své Demokratické strany, což se republikánům moc nezamlouvalo. Jednalo se o jeho první projev poté, co republikáni převzali kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů a slíbil, že s opozičními zákonodárci bude spolupracovat. 

„Pokud jsme dokázali spolupracovat v minulém Kongresu, není důvod, proč bychom nemohli spolupracovat i v tomto novém Kongresu. Lidé nám poslali jasný vzkaz. Boj pro boj, moc pro moc, konflikt pro konflikt nás nikam neposune,“ uvedl.

Projev si však nejspíš budou Američané pamatovat kvůli okamžiku, kdy se zástupkyně Marjorie Taylor Greeneová z Georgie, nadšenkyně konspiračních teorií, začala posmívat Bidenovi ze zadních řad, a to kvůli jeho tvrzení, že někteří republikáni podporovali ukončení Medicare a sociálního zabezpečení. „Lhář!“ křičela opakovaně.

„Příběh Ameriky je příběhem pokroku a odolnosti... Jsme jedinou zemí, která z každé krize vyšla silnější, než když do ní vstupovala. To se nám nyní opět daří,“ řekl Biden v úvodu více než hodinového projevu. Poznamenal přitom, že covid-19 již neovládá životy Američanů a že demokracie v USA je nezlomená. Útok na Kapitol před dvěma lety označil za největší ohrožení americké demokracie od občanské války.

Inflaci Biden označil za globální problém, přičemž odkázal na energetickou a potravinovou krizi související s ruskou invazí na Ukrajinu. Dodal ale, že inflace v USA klesá a s tím i ceny pohonných hmot.