Co vám (ne)uteklo: Jack Ma v Praze, Cryfin má zmražené účty, armáda nakoupí F-35 a CV 90

Video placeholde

Jack Ma v Praze. Ministerstvo obrany nakupuje stíhačky F-35 a obrněnce CV 90 OD BAE Systems. Cryfin má zmražené účty. Domácnostem bude stačit snížit teplotu vytápění o čtyři stupně. ČD Cargo se zapojilo do exodu surovin z Ukrajiny.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Miliardář Jack Ma je v Česku. Zmizelý šéf Alibaba Group hrál golf kousek od Prahy

Čínský miliardář Jack Ma byl v Česku. Po kritice čínských regulátorů a prezidenta Si Ťin-pchinga zakladatel a ředitel společnosti Alibaba Group zmizel z veřejného života. Minulý rok byl nicméně viděn ve Španělsku, před dvěma týdny na univerzitě v Nizozemsku a minulý týden dokonce v Praze. Podle informací Blesku byl hrát golf v Rudné u Prahy a ubytován byl v jednom z pražských hotelů.

Tendr na nákup bojových pásových vozidel končí, ministerstvo osloví přímo švédskou BAE Systems

Ministerstvo obrany zrušilo tendr na nákup pásových bojových vozidel pěchoty za více než 50 miliard korun. Nově osloví přímo švédského výrobce stroje CV90 BAE Systems, rozhodla vláda. Tendr byl zrušen na základě doporučení právní kanceláře, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

Česko začne jednat o nákupu amerických letounů F-35, flotila stíhaček se má rozrůst na 24 strojů

Armáda dostane nové obrněnce a stíhačky. V týdnu vláda na základě doporučení české armády rozhodla, že  česko začne vyjednávat o nákupu amerických stíhaček páté generace F-35. Ministerstvo obrany chce pořídit 24 letadel a s protistranou hodlá vyjednávat do října 2023. Aktuálně používané JAS 39 Gripen má česko pronajaté do roku 2027. Vláda současně rozhodla o zrušení výběrového řízení na nákup pásových bojových vozidel pěchoty, který nabral několik let zpoždění. Nově bude resort obrany jednat přímo se švédskou vládou o nákupu strojů CV 90 od výrobce BAE Systems. CV 90 mají nahradit letitá sovětská BVP.

Poslechnětě si náš krátký podcast

Kryptodrama v Cryfinu. Investoři marně vyhlížejí své stamiliony, trh mezitím zkolaboval

Vysoké stamiliony korun zainvestované do nevyzpytatelných kryptoměn, ke kterým ovšem není jak se dostat. Takto rozehrané karty mají momentálně investoři ve fondech společnosti Cryfin. Tuzemského zprostředkovatele kryptoměnových investic od března prověřují orgány činné v trestním řízení, součástí procesu jsou přitom zablokované účty firmy, ve výsledku jsou tedy i nedobytné peníze vkladatelů. Investorské drama v Cryfinu přitom probíhá na pozadí jedné z nejhorších etap historie kryptoměnového trhu, kdy se od března do července prakticky zhroutil trh, na němž globální hráči přišli za pouhé tři měsíce o více než bilion dolarů.

Přečkání zimy bude i na domácnostech. Postačí snížit teplotu vytápění o čtyři stupně

České domácnosti by měly začít s preventivním snížením spotřeby plynu, aby tím předešly nucenému omezování dodávek v celé ekonomice a možnému kolapsu plynárenské sítě. Shodli se na tom odborníci z poradenské společnosti EGÚ Brno a energetický náměstek ministra průmyslu René Neděla s tím, že při dobrovolných úsporách budou ekonomické dopady nejnižší.

Třináct vlaků týdně. Státní ČD Cargo se zapojilo do exodu surovin z Ukrajiny

Když před pár dny Turecko povolilo odplout v bosporských úžinách zadržené ruské lodi Žibek Žoly s údajně kradenými sedmi tisíci tunami ukrajinského obilí, šlo jen o střípek obrovských přesunů zemědělských komodit, které se nyní na Ukrajině dějí. Česká vláda v něm chce hrát důležitou roli. Státní akciovka ČD Cargo se už pustila do hromadného odvozu tamních produktů a podobně jako ostatní velké evropské firmy je směruje do západních přístavů. Ceny obilí jsou mezitím na rekordních hodnotách a OSN varuje, že 49 milionů lidí ve 46 zemích je letos ohroženo hladomorem.