Tendr na nákup bojových pásových vozidel končí, ministerstvo osloví přímo švédskou BAE Systems

Čeští vojáci už Bojové pásové vozidlo CV90 testovali

Čeští vojáci už Bojové pásové vozidlo CV90 testovali Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia

Bojové pásové vozidlo CV90
Bojové vozidlo CV90
Bojové vozidlo CV90
Bojové vozidlo CV90
Bojové vozidlo CV90
11
Fotogalerie

Ministerstvo obrany zrušilo tendr na nákup pásových bojových vozidel pěchoty za více než 50 miliard korun. Nově osloví přímo švédského výrobce stroje CV90 BAE Systems, rozhodla vláda. Tendr byl zrušen na základě doporučení právní kanceláře, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

Dosavadní tendr, ve kterém zůstali tři potenciální dodavatelé, nabral postupně několikaleté zpoždění. Předchozí vláda ho přerušila, protože předložené nabídky nesplnily armádní požadavky.

Koncem června ministerstvo zaslalo třem účastníkům tendru nové podmínky výběrového řízení. Bylo mezi nimi vzdání se nároků na náhradu škody, která by firmám mohla vzniknout v souvislosti s dosavadním průběhem tendru, nebo nepřekročitelnost původní předpokládané hodnoty zakázky 51,68 miliardy korun včetně DPH. Nové podmínky neodsouhlasily španělský GDELS s vozidlem ASCOD a německý Rheinmetall Landsysteme s vozidlem Lynx.

Černochová už dříve uvedla, že měl být rovnou vyřazen jeden uchazeč, který nesplnil technické ani finanční podmínky. Bývalý ministr obrany a nynější šéf sněmovního branného výboru Lubomír Metnar (za ANO) ale uvedl, že odborná skupina mu tehdy doporučila tento postup.

S nabídkou na účast v tendru oslovil úřad čtyři firmy. Kromě těch, které podaly nabídku, bylo původně účastníkem i německé konsorcium PSM s obrněncem Puma. Ze soutěže ale odstoupilo, protože jeho vozidlo by nenaplnilo armádní požadavky.

Snaha o slevu

Černochová připomněla, že Slovensko v červnu oznámilo koupi 152 pásových obrněných vozidel od Švédska za zhruba 1,69 miliardy eur. Ministerstvo se nyní chce pokusit nákup s Bratislavou koordinovat a dosáhnout slevy nebo přívějšího termínu dodání.

S nákupem by měl počítat už státní rozpočet pro příští rok. Při vyjednávání chce dosáhnout toho, aby se na zakázce minimálně ze 40 procent podílel český průmysl, dalšími kritérii budou rychlost dodání a cena. „Fronty na jakýkoliv vojenský materiál jsou nyní velice dlouhé a my se musíme co nejrychleji do té fronty postavit,“ uvedla Černochová.

Spokojená armáda

Nová vozidla mají nahradit letité obrněnce pocházející ještě z dob Sovětského svazu. Stroje budou tvořit páteř těžké brigády, kterou se Česko v NATO zavázalo mít k dispozici v roce 2026. Armáda požaduje vozidla v sedmi modifikacích. Většina bude sloužit jako bojová vozidla pěchoty, která mají uvézt 11 vojáků, mít věž s osádkou a kanon ráže 30 milimetrů. Další budou ve verzích velitelské, průzkumné, ženijní, vyprošťovací, zdravotnické a jako dělostřelecká pozorovatelna.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka uvedl, že se švédskými BVP je armáda schopná pracovat. „Je to vyhovující vozidlo pro koncepci našich ozbrojených sil a vozidlo, které potřebujeme. Pokud k tomu (nákupu) dojde, jsme s tímto výběrem spokojeni,“ uvedl.

První generace stroje CV90 byla vyvinuta v 80. letech minulého století, nyní výrobce nabízí novou řadu MkIV. Podle dřívějšího vyjádření firmy má oproti předchozím modelům například zvýšený výkon motoru či vylepšené bojové schopnosti. BAE Systems dosud prodala téměř 1300 strojů CV90, využívá je sedm evropských zemí.