Češi volí nového prezidenta na zastupitelstvích v Japonsku, Číně i Austrálii

Prezidentské volby 2023

Prezidentské volby 2023 Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Druhé kolo voleb českého prezidenta už začalo pro krajany i české turisty v Asii. Na sociálních sítích o tom informovaly tamní české zastupitelské úřady. Na generálním konzulátu v Sydney přišli první voliči hned po otevření místností ve 14:00 místního času (04:00 středoevropského času). Hlasování je v plném proudu i na zastupitelském úřadu (ZÚ) v Tokiu. Lístek do volební urny už je možné vhodit také například v Pekingu nebo v Hanoji. Už ve čtvrtek večer středoevropského času začalo rozhodující kolo českých prezidentských voleb v Americe.

V místech, kde je výraznější časový posun vůči Česku, se volby konají v předstihu proto, aby výsledek mohl být bez zdržení zahrnut do celkového sčítání hlasů, které v České republice začne ihned po ukončení hlasování, tedy v sobotu ve 14:00 středoevropského času.

„Během prvních dvou hodin do volební místnosti na ZÚ Hanoj dorazilo více voličů než během prvního kola volby prezidenta. Účast je prozatím 60 voličů. Z velké většiny volí na voličské průkazy Češi, kteří jsou aktuálně ve Vietnamu na dovolené,“ sdělila vedoucí konzulárního oddělení v Hanoji Martina Saitlová.

V Bangkoku je na zvláštním volebním seznamu 46 voličů, v prvním kole zde ale přišlo volit 122 lidí, sdělila vedoucí konzulárního oddělení v thajské metropoli Jana Korbelová. „I ve druhém kole je velký zájem. Během prvních dvaceti minut přišlo odvolilo 33 lidí, většina z nich na voličský průkaz, který si přivezli z České republiky,“ dodala.

„Druhé kolo volby prezidenta 2023 na Generálním konzulátu bylo zahájeno!,“ napsal dnes na svých stránkách úřad v australském Sydney. Připojil fotografii muže v klobouku ve volební místnosti. Pro dnešek se zde volební místnost uzavře v poledne středoevropského času. Hlasovat bude možné ještě v sobotu.

Hojnou účast zažil český úřad v Mongolsku, kde v těchto dnech panují mrazy okolo minus 20 stupňů Celsia. „V Ulánbátaru dorazili jak čeští krajané, tak i tým zoo Praha. Ten v Mongolsku připravuje nový projekt návratu divokých koní Převalského,“ uvedl český velvyslanec v Mongolsku Jan Vytopil.

VIDEO: Předvolební mítink Andreje Babiše v Brně

Video placeholde
• E15

„Prezidentské volby na ZÚ Tokio jsou v plném proudu,“ uvedlo české velvyslanectví a prohlášení doplnilo krátkým videem z volební místnosti.

V 07:00 středoevropského časuzačalo hlasování v Pekingu, o hodinu později se připojili voliči ve vietnamské metropoli Hanoj. V 09:30 středoevropského časuse otevřela volební místnost v Dillí.

V České republice začíná druhé kolo voleb dnes ve 14:00 středoevropského času, střetnou se v něm expremiér Andrej Babiš a armádní generál ve výslužbě Petr Pavel.