Abe má šanci obhájit své křeslo premiéra

Japonský premiér Šinzó Abe

Japonský premiér Šinzó Abe Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: President of the European Council via Flickr

Japonci v neděli rozhodnou o tom, zda bude moci premiér Šinzó Abe pokračovat ve své politice. Podle průzkumů jeho Liberálnědemokratická strana (LDP) v předčasném hlasování o složení dolní komory parlamentu uspěje a možná si i polepší. Očekává se i úspěch komunistů, kterým se dobře daří burcovat nespokojené s dosavadní vládou.

Abe přede dvěma lety vyhrál volby s tvrzením, že zásadními změnami nastartuje ekonomický růst, to se však nedaří. Podle tento týden revidovaných údajů se HDP země ve třetím čtvrtletí meziročně snížil o 1,9 procenta. Experti podotýkají, že slibované strukturální reformy ke zvýšení produktivity po počátečním úsilí vlády váznou. Mnozí Japonci navíc míní, že její dosavadní kroky pomohly jen velkým firmám a bohatým, ale běžné domácnosti zlepšení nepocítily.

Premiér chce ve volbách obnovit svůj mandát a zajistit podporu pro své plány. Hovoří o změnách v agrárním a energetickém sektoru a liberalizaci zkostnatělého trhu práce. Podle některých názorů ho ale vedou přízemní motivy. „Abeho rozhodnutí uspořádat rychlé volby je částečně cynickým krokem k upevnění moci předtím, než jeho popularita dále klesne,“ uvedl The Economist.

Průzkumy však propad jeho strany oproti minulému klání nenaznačují. V prosinci 2012 získala LDP 294 křesel, nyní by mohla mít 290 až 318 poslanců. Pozici patrně udrží i její menší koaliční partner Komeito, který měl minule 31 křesel.

Slabá opozice

Abemu nahrává, že opozice je slabá. Demokratická strana Japonska (DPJ) si podle šetření může polepšit, avšak ne natolik, aby dosáhla svého cíle. Mohla by mít kolem sedmi desítek zákonodárců. Zato se očekává velký zisk komunistů. „Naše strana byla jedinou protiváhou LDP, která neposlouchá voliče,“ přesvědčuje lidi jejich kandidátka Saori Ikeučiová. Komunisté minule získali osm mandátů, nyní mají šanci na dvojnásobný zisk.

Výsledek klání může ovlivnit fakt, že velká část Japonců nebyla do poslední chvíle rozhodnuta. Mnoho jich patrně zůstane doma.