Aféry BBC mají další dohru - odstoupila šéfka zpravodajství

Budova BBC

Budova BBC Zdroj: profimedia.cz

Po generálním řediteli BBC Georgi Entwistleovi dnes odstoupila ze své funkce i šéfka zpravodajství této britské stanice Helen Boadenová a její zástupce Steve Mitchell. Entwistle na svou funkci rezignoval v sobotu, a to kvůli kontroverzi kolem televizního pořadu, který nepravdivě obvinil bývalého konzervativního politika ze zneužívání dětí. Boadenová zatím důvod svého rozhodnutí oficiálně neoznámila.

BBC zatím další změny na vedoucích pozicích nekomentovala.

Prestižní zpravodajský pořad BBC Newsnight minulý týden odvysílal reportáž o údajném zneužívání dětí v dětských domovech ve Walesu v 70. a 80. letech, která nepřímo, a jak se později ukázalo nepravdivě, obvinila tehdejšího konzervativního politika Alistaira McAlpinea.

Za reportáž se Entwistle jménem BBC v pátek omluvil, zároveň nechal zastavit výrobu investigativních příspěvků v pořadu Newsnight.

BBC, jedna z nejprestižnějších stanic na světě, zažívá v posledních měsících velkou krizi. Ta začala v říjnu aférou kolem někdejšího moderátora Jimmyho Savilea, který zemřel před rokem ve věku 84 let a patřil k nejznámějším televizním celebritám v Británii. BBC uškodilo nejen jeho vyšetřování kvůli pedofilii, ale také způsob, jak se stanice k jeho případu postavila. Ukázalo se totiž, že už zmiňovaný pořad Newsnight loni v prosinci náhle zrušil vysílání reportáže o Savileově údajné pedofilii, která byla skoro hotová.

David Klimeš: BBC – náš vzor?

Šestapadesátiletá Boadenová pracovala pro BBC od roku 1983, zpravodajské sekci BBC News šéfovala od roku 2004.