Afghánci jsou ochotni vyjednávat s Tálibánem, mají ale podmínky

Hamíd Karzáí

Hamíd Karzáí Zdroj: ctk

Afghánská vláda uzná kancelář organizace Tálibán v Kataru. Doufá, že jí tento bezprecedentní krok pomůže v mírových jednáních, která by mohla ukončit deset let trvající občanskou válku.

Kábul zároveň nastavil závazná pravidla pro vyjednávání svých diplomatů s radikálním hnutím. Rozhovoru tak budou moci začít, teprve až Tálibán zastaví násilí proti civilistům, přeruší vazby na Al-Káidu a příjme novou afghánskou ústavu. Ta mimo jiné prosazuje práva žen.

Podle jedenáctibodového dokumentu, který má k dispozici agentura Reuters, bude muset s jakoukoli mírovou dohodou souhlasit také Pákistán, protože Tálibán má na jeho území většinu svých základen.

Tálibán nedávno získal dosud tajený souhlas ze strany USA a Kataru, aby v hlavním městě druhého zmíněného státu vytvořil své první zahraniční zastoupení. Záměr podpořilo i Německo.

Ještě minulý týden se Afghánistán záměrů Tálibánu bránil. Vláda prezidenta Hamída Karzáího odvolala svého velvyslance v Kataru. Kábul protestoval i proti plánu Spojených států přestěhovat z vězení v kubánském Guantánamu malou skupinu afghánských vězňů do katarské Dohy.

„Jsme suverénní zemí, máme svá práva. Není možné přesouvat naše vězně z jedné země do druhé. Už jejich internace v Guantánamu byla porušením (mezinárodního práva),“ uvedla vláda v prohlášení. Afghánistán chce, aby se vězni mohli vrátit do své vlasti. S tím v zásadě souhlasí i USA, k žádnému přesunu ale zatím nedošlo.