Afghánistán volil prezidenta. Průběh byl překvapivě hladký

Sčítání volebních lístků v Džalalabádu

Sčítání volebních lístků v Džalalabádu Zdroj: ctk/ap

V relativním klidu dnes proběhly přímé prezidentské volby v Afghánistánu, kde se v podvečer místního času (14:30 SELČ) uzavřely volební místnosti. Navzdory hrozbám představitelů islamistického hnutí Taliban, kteří chtěli volby zmařit "za každou cenu", se spíše než atentáty teroristů staly hlavním problémem vytrvalý prudký déšť a nedostatek volebních lístků. Při nejvážnějším incidentu zemřeli ve městě Kalát na jihu země po explozi nástražné pumy dva lidé.

Na bezpečnost voleb podle afghánských úřadů dohlížela početná armáda 350 tisíc vojáků a policistů. V severoafghánské provincii Farjáb se jim podařilo zadržet údajného sebevražedného atentátníka, který se pokoušel do jedné z volebních místností proniknout. Ve městě Ghazní na jihovýchodě země odpálili extremisté několik raket, které ale volební místnosti minuly. Další incident ohlásila afghánská policie z provincie Lógar, kde byli ráno při explozi výbušniny zraněni čtyři lidé.

Dosavadní afghánský prezident Hamíd Karzáí Afghánce vyzval k maximální volební účasti a velké množství lidí podle hlášení pozorovatelů jeho žádost vyslyšelo. V Kandaháru, Herátu, Dželálábádu a dalších městech se před volebními místnostmi tvořily dlouhé fronty lidí, v nichž nechyběly ani zahalené ženy. Solidní účast ohlásily i okrsky v nejméně bezpečných částech Afghánistánu.

Sám Karzáí vykonával nejvyšší úřad ve dvou volebních obdobích a potřetí už kandidovat nesměl. Favority voleb jsou tak tři bývalí ministři afghánských vlád - někdejší šéfové diplomacie Abdulláh Abdulláh a Zalmáj Rasúl a exministr financí Ašraf Ghaním. Zbylých pět uchazečů o nejvyšší post příliš velké šance podle analytiků nemá.

Podle agentury Reuters lze první dílčí výsledky očekávat už v neděli, odevzdané hlasy budou ale volební komisaři sčítat dva týdny. První oficiální předběžné výsledky prvního kola se očekávají až 24. dubna. Pokud žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, uskuteční se druhé kolo 28. května.

Průběh hladký, docházely ovšem lístky

Dnešní informace afghánských i zahraničních pozorovatelů nesvědčí o vážnějších problémech při hlasování. Drobné nedostatky prý volební komise na místech rychle řešily. Závažnějším problémem bylo podle některých pozorovatelů blokování telefonního signálu, které znemožňovalo práci volebních komisařů. Operátoři svůj krok odůvodnili obavou, že voliči mohou být v den voleb prostřednictvím krátkých textových zpráv vystaveni předvolební propagandě.

Na některých odlehlejších místech došly ve volebních místnostech už v poledne hlasovací lístky. Vláda musela v několika případech doplnit zásoby s pomocí vojenských vrtulníků, jejich nasazení ale komplikovalo špatné počasí. Průběh voleb byl přesto překvapivě hladký oproti minulým volbám v roce 2009, které doprovázel chaos a rozsáhlé volební podvody.

Procedura inaugurace nového prezidenta se v Afghánistánu může protáhnout až do října. Vleklý ústavní proces může podle západních diplomatů ohrozit stabilitu země, protože zdrží podpis smlouvy s USA o pobytu asi 10 tisíc amerických vojáků v Afghánistánu po konci letošního roku, kde většina spojeneckých sil ze země odejde.

Spojené státy mají nyní v Afghánistánu asi 23500 mužů. Bez dohody s USA se může Afghánistán dostat do kritické situace, protože v boji s oddíly Talibanu zůstane osamocen.