Afghánská armáda údajně vytlačila Taliban až k turkmenské hranici

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Desítky bojovníků afghánského extremistického hnutí Taliban jsou uvězněny na ostrově na řece Amudarja oddělující Afghánistán a Turkmenistán. Podle agentury Reuters se tam ozbrojenci dostali pod tlakem oddílů afghánské armády, jimž velí viceprezident Abdar Rašíd Dóstum. Taliban obklíčení popírá.

Podle Dóstumova mluvčího mají talibanci na výběr - buď se vzdají, nebo zemřou hlady. Na severu afghánské pohraniční provincie Džauzdžán, která je Dóstumovým rodištěm, obklíčilo oddíly Talibanu přes 2000 afghánských vojáků. Na území sousedního Turkmenistánu údajně při operaci nevstoupili.

Sever Afghánistánu se v poslední době stal místem tvrdých bojů armády s islamisty. Taliban před několika týdny obsadil důležité severoafghánské město Kunduz, z něhož se armádě nakonec podařilo islamisty vytlačit. Za posledních 14 let to byl největší bojový úspěch Talibanu.

Dóstumova operace v Džauzdžánu je součástí nové afghánské ofenzívy, která mé omezit tlak Talibanu posílený loňským odchodem velké části mezinárodních spojeneckých sil. V posledních dnech se tvrdé boje odehrávají i v provinciích Farjáb a Ghazní. Uzbecký prezident Islam Karimov nedávno na summitu postsovětských států v Kazachstánu prohlásil, že na afghánsko-turkmenských hranicích vyvolávají nepokoje islámští radikálové. Turkmenské ministerstvo zahraničí později Karimovovo prohlášení popřelo.