AI: Ukrajinští dobrovolníci se dopouštějí válečných zločinů

Dobrovolnický batalion Azov

Dobrovolnický batalion Azov Zdroj: ctk

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) vyzvala ukrajinskou vládu, aby udělala přítrž s řáděním dobrovolníků bojujících po boku vládních sil na východě země proti proruským separatistům. Jednotky složené z dobrovolníků se podle prohlášení AI dopouštějí přehmatů i válečných zločinů.

„Ukrajinské úřady nesmějí kopírovat nezákonnost a zlořády, které byly běžné v oblastech dříve kontrolovaných separatisty,“ řekl generální tajemník AI Salil Shetty v Kyjevu při schůzce s premiérem Arsenijem Jaceňukem. Pokud vláda neudělá přítrž řádění dobrovolnických praporů, hrozí, že se na východě země vystupňuje napětí a zkompromitují se vyhlašované záměry nastolit a zajistit právo a spravedlnost v zemi.

Výzva AI se opírá o údaje o přehmatech i válečných zločinech, jichž se prý na severu Doněcké oblasti dopustil dobrovolnický prapor Ajdar, jedna z třicítky dobrovolnických jednotek povolaných do boje proti separatistům. Zpráva AI svědčí o tom, že příslušníci praporu Ajdar se v desítkách případů od konce července do konce srpna dopustili únosů, nezákonného věznění, špatného zacházení, loupeží, vydírání a zřejmě i poprav.

Organizace vyzvala ukrajinské úřady, aby dobrovolnické jednotky, včetně praporu Ajdar, podřídila účinné kontrole, bezodkladně vyšetřila všechna obvinění a povolala viníky k odpovědnosti.

Jsme ve válce, ne v Evropě

Jaceňuk slíbil problém s dobrovolníky prověřit a ujistil o odhodlání potrestat všechny pachatele. „Tady nejsme v Evropě, je to tu trošku jiné. Jsme ve válce. Zákon se změnil, procedury se zjednodušily. Když se rozhodnu, můžu vás hned zatknout, přetáhnout pytel přes hlavu a strčit do cely na 30 dnů pro podezření z pomoci separatistům,“ citovala AI údajné vyjádření velitele praporu Ajdar před ochránci lidských práv.

Jednotka sehrála důležitou roli při červencové ofenzívě ukrajinských sil, při které utrpěla těžké ztráty. O desítky padlých prý jednotka přišla v léčce, zřízené separatisty už po vyhlášení příměří. Prapor působí v oblasti kontrolované od půlky května separatisty, kteří se podle AI rovněž dopouštěli zločinů vůči civilistům, včetně únosů, krádeží a vražd. Ajdar si však také vydobyl neblahou pověst, že se dopouští brutálních represí, loupeží, bití a vyděračství. Je prý typické, že bojovníci unášejí místní podnikatele a farmáře, které pak obviní ze spolupráce se separatisty a obvykle mlátí, dokud příbuzní nezaplatí výkupné za propuštění na svobodu.

Bez viníka

Generální tajemník AI se v Kyjevě podle agentury Interfax-Ukrajina pozastavil i nad tím, že ukrajinské úřady a soudy nedokázaly za devět měsíců odsoudit jediného viníka zločinů spáchaných během protivládních demonstrací v Kyjevě, které vedly ke svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Zejména ruská média si všímají zprávy vyšetřovací komise ukrajinského parlamentu, která připustila, že bez pomoci zahraničních expertů není s to objasnit tragické události v Oděse, kde na počátku května zahynulo 48 lidí, vesměs odpůrců kyjevského režimu.