Alžírsko: Pokus o osvobození rukojmí za sebou nechal řadu obětí

Alžírské těžební zařízení In Amenas, kde islamisté zadržují zahraniční rukojmí

Alžírské těžební zařízení In Amenas, kde islamisté zadržují zahraniční rukojmí Zdroj: Statoil

Osvobozovací akce alžírské armády v těžební zařízení na jihu země, které včera obsadili islamisté, za sebou dnes nechala řadu obětí mezi ozbrojenci i rukojmími. Islamisté útokem splnili svou hrozbu, že se pomstí za francouzskou intervenci v Mali. Vláda v Alžíru zvažuje žádost o mezinárodní pomoc.

Infromace o výsledcích alžírské akce se značně různí. Mauretánská agentura ANI uvádí s odvoláním na maliské ozbrojence, že při přestřelce bylo zabito 34 rukojmí a 15 ozbrojenců. Alžírská agentura APS s odvoláním na vládní zdroje uvedla, že vojákům se podařilo osvobodit 600 alžírských zaměstnanců těžebního zařízení a čtyři zahraniční rukojmí. Zdroj agentury Reuters hovoří o šesti mrtvých rukojmích a osmi zastřelených únoscích.

Původní ranní zprávy uváděly, že rebelové propustili alžírské zajatce a dál zadržují jen zahraniční rukojmí.

Maliští rebelové hrozí, že zařízení vyhodí do povětří. Podle Statoilu je ale zařízení odpojené a k výbuchu plynu by tak nedošlo. Podle televizní stanice France24 donutili islamisté některá rukojmí, aby si na tělo připevnili výbušninu, a používají je tak jako živé štíty pro případ útoku alžírské armády.

Strach z toho, že se situace vymkne kontrole, narůstá. Japonský ministr zahraničí Fumio Kišida zdůraznil, že bezpečí rukojmích musí být „nejvyšší prioritou“.

Alžírská armáda již podle agentury AP začala vyjednávat s USA a Francií o nasazení mezinárodních jednotek. Vláda je ale rozhodnuta nereagovat na požadavky ozbrojenců. Podle ministerstva vnitra chtějí islamisté i rukojmími opustit zemi.

Útok na komplex In Amenas je podle islamistů odplatou za to, že Alžírsko dovolilo přelet francouzských vojenských letadel svým vzdušným prostorem do Mali. Francouzské jednotky zde podporují místní vládu v boji proti islamistům, kteří ovládají pouštní sever země sousedící s Alžírskem.