Amazon bude mít svůj Starlink. Dohodl se s trojicí kosmických firem na vypuštění družic

Americký internetový prodejce Amazon bude mít svůj Starlink. Ve spolupráci s trojicí firem vypustí do kosmu družice, které budou poskytovat širokopásmové připojení k internetu.

Americký internetový prodejce Amazon bude mít svůj Starlink. Ve spolupráci s trojicí firem vypustí do kosmu družice, které budou poskytovat širokopásmové připojení k internetu. Zdroj: e15.cz

Na vesmírném projektu se podílí také společnost Blue Origin, kterou vlastní zakladatel Amazonu Jeff Bezos (na snímku).
Ve Velké Británii se v březnu prodalo více elektromobilů než za celý rok 2019. Celkové prodeje nových vozů přitom poklesly.
Nová pravidla na zdanění nadnárodních korporací v Evropské unii neprošla. Směrnici zablokovalo Polsko.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Evropská směrnice o zdanění obřích korporací neprošla

Státy Evropské unie se v úterý nedohodly na pravidlech globálního zdanění velkých firem, o než usilují už pět let. Dohodu, kterou prosazuje především předsednická Francie, zablokovalo Polsko. Varšava totiž chce, aby se unijní pravidla přijímala paralelně s těmi celosvětovými. Podle polské státní tajemnice Magdaleny Rzeczkowské je potřeba vyřešit některé technické detaily a počkat na schválení prvního pilíře Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Ten má zajistit, aby podniky platily daně ve všech zemích světa, kde podnikají. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire polské veto zkritizoval. Evropský blok se dlouhodobě snaží o efektivnější a spravedlivější zdanění nadnárodních korporací, jako je Google, Apple či Amazon.     

Britové si v březnu koupili více elektromobilů než za rok 2019

Velká Británie zrychluje svůj přechod na elektromobilitu. Tamní obyvatelé si letos v březnu pořídili celkem 39 315 nových elektromobilů. To je téměř o 1500 vozidel více, než kolik se v zemi prodalo za celý rok 2019. Celkové prodeje nových automobilů přitom za poslední měsíc v Evropě výrazně poklesly kvůli válce na Ukrajině. Ve Spojeném království šlo o nejslabší březen za 24 let. Ředitel internetové platformy AutoTrader Ian Plummer se domnívá, že již v roce 2025 se v Británii prodá více elektromobilů než tradičních aut se spalovacími motory. Jako jeden z důvodů rostoucí poptávky uvedl i současné vysoké ceny benzinu a nafty.

Z trhů a burz 

Akcie v USA oslabily, evropské uzavřely smíšeně

Americké akcie v úterý zlevnily. Na rozdíl od předchozího dne se nedařilo velkým technologickým firmám. Index Nasdaq Composite se propadl o 2,26 procenta. S&P 500 odepsal 1,26 procenta a Dow Jones klesl o 0,8 procenta. Snížila se cena ropy, zlata, stříbra i bitcoinu. Trhy v západní Evropě se na směru neshodly. Zatímco třeba německý DAX uzavřel ve ztrátě 0,65 procenta a francouzský CAC 40 pozbyl dokonce 1,28 procenta, londýnská burza o 0,72 procenta posílila. Panevropský benchmark STOXX Europe 600 se zvýšil o 0,19 procenta.    

Amazon dobývá vesmír s pomocí Blue Origin

Internetový prodejce Amazon podepsal smlouvy se třemi kosmickými společnostmi na vypuštění 83 družic na nízkou oběžnou dráhu Země. Jedná se o součást projektu Kuiper, který bude poskytovat širokopásmové připojení k internetu a chce tak konkurovat Starlinku Elona Muska. Mezi trojicí firem je i Blue Origin, vlastněná zakladatelem Amazonu Jeffem Bezosem. Další dvě jsou americká United Launch Alliance a francouzská Arianespace. Finanční detaily kontraktů nebyly zveřejněny. Amazon je však označil za „největší raketovou dohodu v dějinách komerčního kosmického průmyslu“. Americký gigant dříve uvedl, že do projektu Kuiper investuje více než deset miliard dolarů a celkem chce do vesmíru dostat přes tři tisíce satelitů.

Tweet dne

„Jsem nadšený, že se mohu podělit o to, že jsme jmenovali Elona Muska do naší správní rady! Diskuze s Elonem v posledních týdnech nás přesvědčily, že přinese do naší rady vysokou přidanou hodnotu.“

Výkonný ředitel Twitteru Parag Agrawal si pochvaluje jmenování nejbohatšího muže světa Elona Muska do vedení společnosti. Musk se v pondělí stal s podílem 9,2 procenta největším akcionářem provozovatele známé sociální sítě.   

Stane se dnes

  • Arménský premiér Nikol Pašinjan bude jednat v Bruselu s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem o ukončení letitého konfliktu o Náhorní Karabach.
  • V Bruselu začíná také dvoudenní zasedání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance (NATO).
  • Evropští poslanci budou na dnešním plenárním zasedání europarlamentu hovořit i o porušování principů právního státu v Polsku a Maďarsku. 
  • V Aténách se koná 24hodinová stávka dvou velkých řeckých odborových svazů proti růstu cen a stagnaci mezd. 
  • Velvyslanci Evropské unie projednají již pátý balík hospodářských sankcí proti Rusku, který je trestem za invazi na Ukrajinu.