Amazon využívá ujgurskou práci. Ruské jednotky zadržují personál černobylské elektrárny

Rusko od prvního dne konfliktu kontroluje bývalou jadernou elektrárnu v Černobylu.

Rusko od prvního dne konfliktu kontroluje bývalou jadernou elektrárnu v Černobylu. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Amazon má ujgurské dodavatele 

Dodavatelské společnosti Amazonu jsou dle reportu Tech Transparency Project napojeny na ujgurskou nucenou práci. Čína ujgurskou muslimskou menšinu dlouhodobě utlačuje, posílá Ujgury do převýchovných táborů, kde například pracují v továrnách bez řádného ohodnocení. Přitom pravidla pro dodavatele Amazonu výslovně zakazují jakékoliv využívání nucených prací. 

Konkrétně nucených prací Ujgurů dle reportu využívají tři firmy přímo a dvě nepřímo. Tito dodavatelé také produkují přímo zařízení Amazonu, jako jsou například Kindle, Fire TV nebo Echo. 

Zaměstnance černobylské elektrárny vězní ruské jednotky 

V odstavené ukrajinské jaderné elektrárně Černobyl je už přes 12 dní uvězněno více než sto zaměstnanců. Odejít nemohou od prvního dne ruské invaze na Ukrajinu, kdy nad zařízením převzaly kontrolu ruské jednotky, píše zpravodajský server BBC. Na místě zůstává i 200 ukrajinských gardistů, kteří v době útoku zajišťovali bezpečnost objektu.

Pracovníci jaderné elektrárny se nadále věnují svým povinnostem a atmosféra je klidná. Mají však omezené zásoby jídla a léků a podle BBC narůstají obavy, že způsobený stres bude mít dopady na jejich schopnost bezpečně vykonávat potřebné úkony.

Ruští vojáci jsou nyní 32 kilometrů vně černobylské uzavřené zóny a perimetr elektrárny obklíčili. Moskva tvrdí, že zařízení zabezpečila společně s ukrajinskými jednotkami. Kyjev to rozporuje a uvádí, že plnou kontrolu nad Černobylem mají pouze ruští vojáci.

Ačkoliv je černobylská jaderná elektrárna mimo provoz, lidé ji nikdy zcela neopustili, jelikož stále vyžaduje nepřetržitý dohled. Zařízení zaměstnává okolo 2400 lidí – vědců, techniků, kuchařů, lékařů a dalších podpůrných pracovníků.

Z trhů a burz

Pokles akcií

Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden výrazným poklesem. Mohly za to hlavně ztráty velkých technologických firem, které byly doposud růstové, a finančních společností, protože vyhlídka na zákaz dovozu ropy z Ruska způsobila prudký růst cen ropy a podpořila obavy z dalšího růstu inflace.

Index Dow Jones klesl o 797,42 bodu, tedy 2,37 procenta, na 32 817,38 bodu. Širší index Standard & Poor’s 500 se snížil o 127,78 bodu čili 2,95 procenta na 4201,09 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 482,48 bodu neboli 3,62 procenta na 12 830,96 bodu.

Big Tech oslabuje

Z jednotlivých firem ke ztrátám indexu S&P 500 nejvíce přispěly firmy Amazon, Microsoft a Apple. Akcie finančních společností ztratily zhruba tři procenta. Klesaly také akcie firem zaměřených na cestovní ruch a volnočasové aktivity v čele s aerolinkami United Airlines Holdings a s provozovatelem výletních plaveb Norwegian Cruise Line Holdings. Skokový růst cen ropy by totiž mohl narušit rodící se oživení tohoto odvětví.

Investoři budou tento týden čekat zvláště na zprávu o vývoji spotřebitelských cen v USA. Všeobecně se očekává, že centrální banka USA (Fed) tento měsíc v rámci boje s rostoucí inflací zvýší úrokové sazby, napsala agentura Reuters.

Tweet dne 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj od začátku ruské invaze své spoluobčany ujišťuje, že neutekl ze země. Nyní dokonce prozradil svou přesnou polohu v centru Kyjeva. 

Stane se dnes 

  • V ČR a v dalších 14 evropských zemích začne být dostupná streamovací televize HBO Max, která nahradí současnou videotéku HBO GO.
  • Polská centrální banka oznámí výsledek zasedání k měnové politice. Ekonomové očekávají, že základní úrokovou sazbu zvýší z nynějších 2,75 procenta o půl procentního bodu.
  • Největší ruská aerolinka Aeroflot ruší od 22.00 SEČ všechny zahraniční lety.
  • Americká Sněmovna reprezentantů by mohla hlasovat o návrhu zákona, který by mimo jiné zakázal dovoz ruské ropy do USA.
  • Prezentace společnosti Apple. Předpokládá se, že firma představí levnou verzi telefonu iPhone podporující mobilní sítě páté generace (5G) a novou verzi tabletu iPad Air.