Američané cvičí ukrajinské vojáky přímo v bojových zónách, tvrdí Moskva

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Moskva má zprávy o tom, že američtí instruktoři poskytují přímo v bojových zónách v Donbasu výcvik bojovníkům ukrajinské Národní gardy, řekl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Prohlásil zároveň, že informace americké vlády o údajné přítomnosti ruských vojáků na východě Ukrajiny "překvapují svou nekompetentností". Pentagon tvrzení Konašenkova označil za komické.

„Znepokojení veřejnosti by měl vyvolat fakt, že američtí vojenští instruktoři cvičí ukrajinské gardisty v provádění útočných akcí v městských podmínkách. Neodehrává se to ale ve Lvovské oblasti, jak to líčí ukrajinské televizní kanály, nýbrž bezprostředně v zónách bojových akcí u měst Mariupol, Severodoněck, Artemivsk a Volnovacha,“ uvedl Konašenkov.

Mluvčí Pentagonu označila jeho tvrzení za „komický pokus odvést pozornost“ od akcí ruské armády na východě Ukrajiny. „Moskva neustále dodává separatistům na východě Ukrajiny ničivé zbraně, trénuje je a poskytuje jim podporu v příkrém rozporu se svými závazky z Minsku,“ prohlásila mluvčí Eileen Lainezová. Pentagon podle ní jasně prohlásil, že jeho instruktoři cvičí ukrajinské vojáky na západě země při hranicích s Polskem.

Spor o ruskou techniku

Na střelnici Javoriv u Lvova začalo počátkem týdne společné cvičení ukrajinských vojáků a amerických výsadkářů. Manévry, do kterých se vedle asi 300 Američanů postupně zapojilo 900 ukrajinských vojáků, ostře kritizovala Moskva. Výcvik vojáků potrvá asi šest měsíců.

Zprávy o přítomnosti amerických vojenských instruktorů na východě Ukrajiny se objevily v minulých dnech v několika ruskojazyčných ukrajinských médiích a zpravodajských serverech doněckých a luhanských povstalců.

Konašenkov se zároveň ohradil proti zprávám amerických diplomatů o přesouvání ruské bojové techniky přes ukrajinské hranice. Podle nedávného prohlášení mluvčí ministerstva zahraničí USA Marie Harfové jde v poslední době zejména o prostředky protivzdušné obrany. Podle ruského mluvčího jsou podobná tvrzení „překvapivě nekompetentní“.

Kerry telefonicky hovořil s Lavrovem
V telefonickém rozhovoru s ruským kolegou Sergejem Lavrovem šéf americké diplomacie John Kerry požádal Rusko, aby přimělo donbaské povstalce dodržovat mírové dohody z Minsku.
Na výtky Ruska směrem k přítomnosti amerických instruktorů v zemi Kerry sdělil, že jejich působení je „zcela transparentní“ a slouží výhradně cílům ukrajinské obrany. Instruktoři, kteří cvičí ukrajinské vojsko na západě země při hranicích s Polskem, navíc přišli na Ukrajinu na pozvání kyjevské vlády, upozornil ministr.
Agentura TASS ve zprávě o rozhovoru ministrů napsala, že „ruská strana na různých úrovních nejednou ujistila, že veškerá tvrzení o nasazení ruských vojsk na Ukrajině nejsou ničím jiným, než propagandistickými výmysly“. Nikdo prý zatím nepředložil reálné důkazy o přítomnosti ruských vojáků, přestože rusko-ukrajinská hranice je „pod trvalým dozorem západních tajných služeb“.