Američané investují miliony dolarů do oblasti Tichomoří a Asie

Dolar

Dolar Zdroj: profimedia.cz

Spojené státy vydají 113 milionů dolarů (2,48 miliardy korun) na investice do technologie, energetiky a infrastruktury v rozsáhlé oblasti mezi západním pobřežím USA po Indii. Oznámil to ministr zahraničí Mike Pompeo. Investice nicméně nemají být odpovědí USA na čínskou iniciativu Hedvábné stezky, která z valné části sestává ze státních infrastrukturních projektů spojujících Asii s Afrikou a Evropou, napsala agentura Reuters.

"Tyto prostředky představují pouze zálohu na novou dobu v ekonomické angažovanosti USA v oblasti míru a prosperity v indo-tichomořské oblasti," uvedl Pompeo. Řekl, že tento týden navštíví Malajsii, Singapur a Indonésii a že oznámí nové kroky v oblasti bezpečnostní podpory v regionu.

Termínem indo-tichomořský Bílý dům nahradil koncem loňského roku regionální označení asijsko-tichomořský. Nový pojem se používá k definování nového geopolitického pohledu Ameriky v Asii s cílem rozšířit oblast Asie a Tichomoří, v níž je Čína jasně dominantní, do vyváženějšího regionu, který zahrnuje i Indii.

V rámci nových investic Spojené státy vydají 25 milionů dolarů na rozšíření vývozu amerických technologií do oblasti, dalšími téměř 50 miliony dolarů letos tamním zemím pomohou s výrobou energie a skladováním energetických zdrojů a rozvojem infrastruktury, napsala agentura Reuters.