Američané ještě nerozhodli, kolik vojáků budou mít v Iráku příští rok

Irák

Irák Zdroj: E15

Bílý dům a americké ministerstvo obrany popřely sobotní informace agentury AP, že bylo učiněno konečné rozhodnutí stáhnout z Iráku do konce roku téměř všechny americké vojáky. Podle agentury Reuters administrativa prezidenta Baracka Obamy trvá na tom, že ještě nebylo rozhodnuto o tom, kolik vojáků Washington v Iráku ponechá i po plánovaném odchodu hlavních jednotek k 31. prosinci, neboť zatím není jasná podoba výcviku iráckých bezpečnostních sil.

AP v sobotu s odvoláním na vysoké představitele americké armády uvedla, že americká vláda zcela opustila myšlenku, že by v Iráku po Novém roce ponechala významnější kontingent cvičitelů. Agentura tvrdila, že je v plánu snížit ho na pouhých 160 mužů.

Ve skutečnosti Pentagon alespoň dosud počítal s tím, že po oznámeném stažení všech hlavních jednotek na konci roku zůstane v Iráku pět tisíc vojáků, kteří budou cvičit irácké bezpečnostní síly a zabraňovat vlivu sousedního Íránu.

Na tom se zatím zjevně nic nemění. „Prezident Obama dal opakovaně najevo, že máme závazek dodržet naši dohodu s iráckou vládou stáhnout všechny naše vojáky do konce tohoto roku,“ řekl mluvčí Bílého domu Tommy Vietor. „Zároveň budujeme rozsáhlé partnerství s Irákem na základě strategické rámcové dohody včetně robustních bezpečnostních vztahů a rozhovory s Iránem o povaze tohoto vztahu pokračují,“ dodal Vietor.

Američtí a iráčtí představitelé nyní vyjednávají o tom, za jakých podmínek mohou až tisícovky amerických vojáků v Iráku zůstat i v příštím roce. Hlavním sporným bodem je přitom neochota Iráku přiznat příslušníkům americké armády právní imunitu, jak požaduje Washington.

USA uzavřely v listopadu 2008 s Bagdádem bezpečnostní dohodu. Právě ta stanovila konec letošního roku jako poslední termín odsunu amerického kontingentu a ponechání jen malého počtu vojáků s omezeným působením. V Iráku je nyní asi 50 tisíc Američanů.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.