Američané přestali vydávat podezřelé osoby do Hongkongu. Světové burzy v poklesu

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Trump pohrozil Alibabě

Spojené státy ukončily svoji dosavadní dohodu s Hongkongem o vzájemném vydávání stíhaných osob. Prezident USA Donald Trump také vyhrožuje, že po TikToku ve své zemi zakáže nebo omezí působení dalších čínských firem. První na ráně je technologická korporace Alibaba Group. Pokračuje tak vyostřování vztahů mezi Washingtonem a Pekingem.   

Trhy se propadly

Včerejší rekord akciového indexu S&P 500 je minulostí. Americké akcie znovu poklesly o 0,44 procenta na 3374,85 bodu poté, co americká centrální banka Fed zveřejnila zápis ze svého červencového zasedání. V něm uvádí, že považuje uzdravení ekonomiky z následků koronavirové pandemie za nejisté. Kromě S&P 500 se propadly též indexy Dow Jones a Nasdaq Composite.  

Firmu Wirecard vystřídá Delivery Hero

Služba na rozvážku jídla Delivery Hero nahradí od pondělí v německém akciovém indexu DAX firmu Wirecard. Akcie Delivery Hero posílily od začátku roku o 50 procent. Pro mnohé investory jsou nicméně nevyzpytatelným titulem, neboť firma ještě nedokázala v jediném čtvrtletí své devítileté existence skončit v zisku. Vyřazení Wirecardu z indexu je důsledkem vyšetřování manažerů této finanční firmy z účetních podvodů a zpronevěry.

Uber bojuje s kalifornskými úřady 

Nadnárodní dopravní společnost Uber Technologies již dnes přeruší fungování svých služeb v Kalifornii. Důvodem je rozhodnutí soudu, který minulý týden nařídil firmě, aby do 10 dnů překlasifikovala všechny své řidiče na zaměstnance. Šoféři Uberu totiž pracují výhradně na dohodu. Korporace s verdiktem nesouhlasí a rozhodla se raději dočasně ukončit svou činnost.