Američané spolu s Jihokorejci zahájili mohutné vojenské manévry

Americké jednotky při nácviku vylodění (2014)

Americké jednotky při nácviku vylodění (2014) Zdroj: ČTK

Americké jednotky při nácviku vylodění (2014)
Americké jednotky při nácviku vylodění (2014)
Americké jednotky při nácviku vylodění (2014)
Hrozba ze strany KLDR: Cvičí i Jihokorejci
5
Fotogalerie

Jižní Korea a Spojené státy zahájily každoroční rozsáhlé společné vojenské cvičení. Manévry byly letos odloženy kvůli zimním olympijským a paralympijským hrám v jihokorejském Pchjongčchangu a kvůli snaze o vytvoření podmínek pro obnovení rozhovorů mezi oběma Korejemi. Cvičení bude zkrácené o polovinu, potrvá měsíc.

Společné manévry zahrnují dvě různá vojenská cvičení. Dnes začaly polní manévry Foal Eagle, kterých se účastní vzdušné, pozemní a námořní síly. Cvičení Key Resolve, založené převážně na počítačové simulaci, potrvá jako obvykle dva týdny a podle agentury Reuters začne v polovině dubna.

Mluvčí amerického ministerstva obrany v březnu uvedl, že obou akcí se zúčastní asi 23 700 amerických vojáků a přes 300 tisíc Jihokorejců. Jihokorejští vojenští představitelé oznámili, že rozsah manévrů se nebude lišit od předchozích let.

Severní Korea zmíněná cvičení považuje za nácvik invaze do KLDR a tradičně proti nim protestuje. Letos se ale Severní Korea k manévrům zatím nevyjádřila. Severokorejský vůdce Kim Čong-un podle Reuters v březnu řekl jihokorejské delegaci, která přijela do Pchjongjangu, že situaci kolem společných cvičení "chápe".

Manévry se konají necelý měsíc před prvním mezikorejským summitem po více než deseti letech, který je plánován na 27. dubna.