Americká centrální banka zvýšila svou základní sazbu nejvíce za posledních 28 let

Americká centrální banka zvýšila svou základní sazbu o 0,75 procentního bodu

Americká centrální banka zvýšila svou základní sazbu o 0,75 procentního bodu Zdroj: Reuters

Americká centrální banka zvýšila svou základní sazbu o 0,75 procentního bodu
2
Fotogalerie

Americká centrální banka (Fed) dnes zvýšila základní sazbu podle očekávání analytiků o 0,75 procentního bodu, tedy do pásma 1,50 až 1,75 procenta. Banka to oznámila na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru. Zvýšení základního úroku je největší od roku 1994. Důvodem zvýšení je zejména rychlý růst cen a v posledních týdnech i situace na finančních trzích.

Míra inflace za květen ve Spojených státech překvapivě vystoupila na 8,6 procenta, ačkoliv analytici se domnívali, že vrcholu dosáhla už v dubnu, kdy činila 8,3 procenta. Inflace v USA je teď nejvyšší od konce roku 1981. Fed přitom označuje za inflační cíl dvě procenta. Dnes banka zdůraznila, že se jej hodlá držet.

„Inflace zůstává zvýšená a odráží nerovnováhu nabídky a poptávky související s pandemií, vyšší ceny energií a širší cenové tlaky,“ uvedla banka v prohlášení. „Máme k dispozici potřebné nástroje i odhodlání, které bude třeba k obnovení cenové stability ve prospěch amerických rodin a podniků,“ řekl na tiskové konferenci šéf Fedu Jerome Powell.

„Zvýšení o 0,75 procentního bodu se na tomto zasedání zdálo jako správná věc, a tak jsme to udělali,“ uvedl Powell. Na příštím zasedání v červenci bude podle něj základní sazba „s největší pravděpodobností“ zvýšena o půl nebo 0,75 procentního bodu. Dodal, že neočekává, že se zvýšení o 0,75 procentního bodu stane něčím běžným.

„Nesnažíme se vyvolat recesi,“ konstatoval dále Powell. „Snažíme se snížit inflaci na dvě procenta a udržet silný trh práce,“ uzavřel.

Zástupci Fedu očekávají, že základní sazba do konce roku 2022 vyšplhá na 3,4 procenta. V březnu jejich výhled činil 1,9 procenta.

Americká centrální banka zároveň snížila výhled růstu americké ekonomiky. Podle aktuálního odhadu poroste tempem 1,7 procenta, zatímco v březnu Fed předpokládal 2,8 procenta.

Výhled inflace Fed naopak zvýšil. Banka v tomto ohledu upřednostňuje index výdajů na osobní spotřebu (PCE). Podle tohoto měřítka inflace v USA letos podle centrální banky vzroste o 5,2 procenta. V březnu její predikce hovořilo o zvýšení o 4,3 procenta.

Míra nezaměstnanosti podle zástupců Fedu na konci letošního roku dosáhne 3,7 procenta oproti březnovému výhledu 3,5 procenta. V květnu míra nezaměstnanosti v USA činila 3,6 procenta.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub