Americká ekonomika prý čelí mnoha hrozbám, Fed přibrzdí růst sazeb

Janet Yellenová

Janet Yellenová Zdroj: ctk

Ekonomika Spojených států čelí mnoha globálním hrozbám, které by mohly vykolejit ekonomický růst a donutit centrální banku USA (Fed) zpomalit tempo budoucího zvyšování úrokových sazeb. Uvádí to ve své pololetní zprávě o měnové politice určené pro Kongres šéfka Fedu Janet Yellenová.

Fed podle Yellenové počítá s pozvolným zvyšováním úrokových sazeb, postup však nebyl přesně nastaven. Pokud ekonomika nebude podávat výkon, jaký se od ní čeká, Fed zřejmě bude postupovat pomaleji. Mnozí ekonomové očekávali, že Fed letos zvýší úrokové sazby čtyřikrát. Nyní se však domnívají, že Fed zvýší sazby nejvýše dvakrát.

Yellenová se stále domnívá, že růst americké ekonomiky bude nadále pokračovat. Americký trh práce podle ní zůstává v solidním stavu. Nervozitu vyvolává pouze inflace, která pokračuje v poklesu pod dvouprocentní cíl stanovený Fedem, hlavně kvůli poklesu cen ropy a silnějšímu dolaru. Fed však nadále věří, že tyto negativní vlivy v příštích měsících vymizí a inflace se začne zvyšovat, protože zdravý trh práce přináší růst platů.

Úrokové sazby v USA:

Yellenová ve svém projevu upozornila zvláště na Čínu. Podle ní sice druhá největší ekonomika světa nezažívá prudké zpomalení, nedávné oslabení čínské měny však posílilo obavy o výhled dalšího růstu země. To vyvolává nervozitu na finančních trzích po celém světě a zhoršuje obavy o globální ekonomický růst.

Fed loni v prosinci zvýšil poprvé od finanční krize a recese v letech 2007 až 2009 úrokové sazby. Ukončil tak sedmileté období, kdy byly úroky blízko nuly, napsaly agentury AP a Reuters.

Dolar díky výrokům Yellenové posílil

Americký dolar dnes v reakci na prohlášení šéfky Fedu posílil vůči koši ostatních předních měn. Krátce po 16:00 SEČ euro vůči dolaru vykazovalo pokles o zhruba půl procenta na 1,1233 dolaru. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o čtvrt procenta na 96,324 bodu. V úterý se přitom propadl až na 95,663 bodu, tedy na nejnižší úroveň za téměř čtyři měsíce.

„Zdá se, že Yellenová si uchovává důvěru ve vyhlídky ekonomiky Spojených států a stále předpokládá růst sazeb. To podporuje americkou měnu,“ řekl agentuře Reuters analytik Joe Manimbo ze společnosti Western Union Business Solutions.

Kurz eura vůči dolaru:

Dolar v uplynulých dvou týdnech oslabil o více než tři procenta kvůli očekávání, že Fed by vzhledem k problémům ve světové ekonomice nemusel v letošním roce přikročit k žádnému zvýšení úrokových sazeb. Původně se přitom předpokládalo, že banka by letos mohla úroky zvýšit až čtyřikrát.

Kurz dolaru v poslední době podkopávají obavy ohledně zpomalování růstu čínské ekonomiky, propadu cen komodit a zdraví evropského bankovního sektoru. Z těchto obav naopak těží měny považované za bezpečné útočiště v období nejistoty, například japonský jen a švýcarský frank.