Americká ekonomika roste, firmy přijímají více pracovníků

Dolary

Dolary

Americké podniky jsou čím dál optimističtější ohledně vyhlídek domácího hospodářství a přijímají víc nových zaměstnanců. Vyplývá to podle agentury AP z průzkumu Národní asociace podnikových ekonomů.

Téměř třetina dotazovaných ekonomů uvedla, že jejich podniky ve druhém čtvrtletí zvýšily počet pracovníků. To představuje nejvyšší podíl za téměř dva roky. Téměř 40 procent respondentů navíc počítá s dalším přijímáním nových zaměstnanců i v příštích šesti měsících.

Zhruba tři čtvrtiny ekonomů předpokládají, že hospodářský růst ve Spojených státech v příštích 12 měsících dosáhne minimálně 2,1 procenta. V předchozím dubnovém průzkumu s takovýmto tempem růstu počítaly pouze dvě třetiny respondentů.

Výsledky průzkumu podle agentury AP odrážejí nejnovější údaje o vývoji americké ekonomiky. Zaměstnavatelé v uplynulých měsících navzdory slabému růstu zvyšovali počet zaměstnanců. Řada ekonomů předpokládá, že zlepšující se situace na trhu práce přispěje ke zrychlení hospodářského růstu ve druhé polovině roku.

V prvním čtvrtletí hrubý domácí produkt USA stoupl o 1,8 procenta. Jeho růst tak výrazně zrychlil z 0,4 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Analytici nicméně předpokládají, že ve druhém čtvrtletí růst mírně zpomalil.

Americká centrální banka (Fed) minulý měsíc předpověděla, že americká ekonomika letos vykáže růst o 2,3 až 2,6 procenta, v příštím roce pak očekává zrychlení na 3,0 až 3,5 procenta. Míra nezaměstnanosti se podle Fedu v závěru příštího roku bude pohybovat od 6,5 do 6,8 procenta. V červnu činila míra nezaměstnanosti 7,6 procenta.

Americký Detroit se dočkal bankrotu