Americká ekonomika roste nejrychleji za čtyři roky

Trump při prezentaci nové Bezpečnostní strategie USA

Trump při prezentaci nové Bezpečnostní strategie USA Zdroj: Reuters

Ekonomika Spojených států vzrostla ve druhém čtvrtletí v celoročním přepočtu o 4,2 procenta. To je o 0,1 procentního bodu více, než uváděl první rychlý odhad zveřejnění na konci minulého měsíce. Tempo růstu bylo nejvyšší od třetího čtvrtletí 2014. K revizi směrem vzhůru přispěly hlavně vyšší výdaje firem za software a pokles dovozu.

Ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila z 2,2 procenta v prvních třech měsících letošního roku. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že růst bude naopak zpřesněn směrem dolů, a to na čtyři procenta.

V meziročním srovnání, tedy proti druhému čtvrtletí loňského roku, činil růst ekonomiky 2,9 procenta. To je rovněž o 0,1 procentního bodu více, než uváděl první rychlý odhad.

Někteří ekonomové nicméně upozorňují, že k vysokému růstu za duben až červen přispěly mimořádné okolnosti a že v dalších měsících tempo růstu ekonomiky znovu zpomalí. Za celý letošní rok by měl hrubý domácí produkt (HDP) stoupnout o tři procenta, což by byl nejvýraznější vzestup od roku 2005, kdy růst činil 3,5 procenta.

K revizi přispěly vyšší nákupy softwaru ze strany podniků, než se předpokládalo. Snížil se i dovoz ropy. Vyšší firemní výdaje a slabší dovoz vykompenzovaly i revizi výdajů spotřebitelů mírně směrem dolů.

Us GDP Growth Rate