Šéf americké centrální banky: Ekonomice prospěje další zvyšování úroků

Sídlo amerického FEDu v Eccles Building ve Washingtonu

Sídlo amerického FEDu v Eccles Building ve Washingtonu Zdroj: CC BY-SA 3.0 AgnosticPreachersKid via Wikimedia

Americká centrální banka (Fed) počítá i do budoucna s pozvolným zvyšováním základní úrokové sazby. Podle jejího šéfa Jeromea Powella je takový postup nejlepším způsobem, jak podpořit oživení americké ekonomiky a udržet růst tvorby pracovních míst a inflaci pod kontrolou. Náznaky zvýšeného rizika přehřátí ekonomiky šéf Fedu v současnosti nespatřuje. Powell to dnes řekl na pravidelném setkání světových centrálních bankéřů v Jackson Hole.

Míra inflace už sice dosáhla dvouprocentního cíle, podle šéfa Fedu ale zatím nejsou náznaky, že by růst cen měl ještě zrychlit. Pracovní trh je v dobré kondici a lidé, kteří chtějí pracovat, práci najdou.

Fed začal s postupným zvyšováním základní úrokové sazby za Powellovy předchůdkyně Janet Yellenové v roce 2015. Předtím zůstávala základní sazba téměř deset let beze změny. Po finanční krizi v roce 2008 sledovala centrální banka politiku téměř nulových úroků.

Současný postup Fedu kritizuje prezident Donald Trump. Obává se, že aktuální boom americké ekonomiky vyvolaný mimo jiné snížením daní by mohly vyšší úroky, a tedy dražší půjčování peněz, potlačit.