Americká firma Alcentra podala stížnost Evropské komisi. Důvodem je OKD

OKD

OKD Zdroj: Foto: ara

Budova OKD
Budova OKD
OKD
4
Fotogalerie

Evropská komise začala vyhodnocovat stížnost americké firmy Alcentra ze skupiny BNY Mellon týkající se jejího vyloučení z nabídky na koupi černouhelné společnosti OKD.

Podle dřívějších informací firma proti Česku zvažuje arbitráž. OKD je v úpadku od loňského května. Tento čtvrtek se bude konat schůze věřitelů, na níž se má schvalovat reorganizační plán firmy.

Pokud věřitelé plán schválí, budou doly a provozní majetek vloženy do nově založené společnosti OKD Nástupnická. Sto procent akcií v této společnosti získá státní podnik Prisko. V původní OKD zůstanou pohledávky za bývalými majiteli. Prisko má OKD získat za 80 milionů korun.

Alcentra proti tomu nabízela podle dostupných informací za OKD 540 milionů korun. Zástupci OKD ale dříve uvedli, že její nabídka byla nevýhodná, protože požadovala, aby závod disponoval hotovostí ve výši nejméně 886 milionů korun a také veškerou další hotovostí vygenerovanou od 1. ledna 2017. Proti tomu se však Alcentra brání.

V OKD nyní i s dodavatelskými firmami pracuje necelých 10.000 lidí. Reorganizační plán předpokládá, že jejich počet bude postupně klesat tak, jak se budou zavírat jednotlivé doly. V dolech Darkov a Lazy by měla těžba uhlí skončit v roce 2018, v Dole ČSA v roce 2021 a v Dole ČSM v roce 2023.