Americká politika v Afghánistánu prý přispívá k šíření AIDS v Rusku

Vrtulník CH-47 Chinook na základně v afghánském Bagramu.

Vrtulník CH-47 Chinook na základně v afghánském Bagramu. Zdroj: wikimedia.org

Americká politika v Afghánistánu zhoršuje problém AIDS v Rusku i jinde, tvrdí šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Své nařčení zdůvodnil neochotou spojeneckých sil ničit afghánská opiová pole. „Je pro nás těžké pochopit, proč naši američtí partneři nechtějí, aby to ISAF udělaly,“ stěžoval si Lavrov.

„Záležitost je klíčová pro boj proti drogové hrozbě a následnému šíření HIV a AIDS,“ pokračoval ministr na konferenci o nakažlivých chorobách. „Musíme bojovat nejenom proti užívání, ale také proti šíření drog,“ dodal.

Moskva už delší dobu tvrdí, že během působení spojenců v Afghánistánu produkce heroinu v zemi výrazně stoupla. Stěžuje si na to, že se velká část z něj dostává bez potíží na ruské území. Rusko se potýká s vážným problémem zneužívání drog. Podle oficiálních údajů je tam 2,5 milionu narkomanů, z nichž asi 70 procent tvoří mladí lidé do 30 let. Neoficiální odhady počtu lidí závislých na drogách jsou ještě mnohem vyšší. Virus HIV se tam často šíří prostřednictvím použitých jehel.

Rusům se nelíbí, že USA se místo ničení makových polí přiklonily k postupnému vytlačování produkce máku podporou pěstování jiných plodin a pronásledování drogových bossů. Američané totiž tvrdí, že ničení makových polí Tálibánu neublíží, pouze připraví lidi o obživu a vyprovokuje u nich protispojenecké nálady.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.