Americká sněmovna schválila financování vlády, dostane 1,1 bilionu dolarů

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: CTK

Loňský střet kolem financování americké vlády se zatím letos nekoná, Sněmovna reprezentantů aktuální plán ve čtvrtek těsnou většinou schválila. Vláda získá do 30. září 2015 k dispozici 1,1 bilionu dolarů. Dosavadní plán platí do půlnoci místního času (dnes 6:00 SEČ), poté by hrozilo ochromení státních úřadů. Brzy má o textu hlasovat i Senát. Souhlas poslanců, i když těsný, se očekával.

Příslušný zákon nyní prošel v dolní komoře Kongresu tři hodiny před půlnocí většinou 219 ku 206 hlasům. Podle agentury Reuters Senát potřebuje k posouzení textu více času, a proto poslanci ještě také schválili provizorní financování vlády na příštích 48 hodin. Senát, který dvoudenní provizorium také ihned odsouhlasil, podle svého vedení začne debatovat o finančním zákoně dnes a hlasovat bude nejpozději v sobotu.

Loňský střet, který na 16 dní uzavřel většinu amerických federálních úřadů, způsobil podle průzkumů značné politické škody politickým stranám a dál oslabil důvěru Američanů v politický systém a především v Kongres.

Rozčarování demokratů

V případě souhlasu i Senátu, jak mnozí očekávají, nakonec finanční plán podepíše prezident Barack Obama, a to přestože mnoho zákonodárců z jeho Demokratické strany má k textu výhrady. „Kdyby prezident napsal zákon sám, byl by velmi jiný,“ připustil jeho mluvčí Josh Earnest. Kompromisní text o 1603 stranách vyjednali odborníci a straničtí lídři demokratů a republikánů.

„Ohromné rozčarování“ z toho, že se Obama rozhodl text podpořit, vyjádřila například i šéfka demokratů ve sněmovně Nancy Pelosiová.

Nižší regulace

Mnozí demokraté protestují proti tomu, že text oslabuje regulaci bank a výrazně zvyšuje možnost soukromého financování politických stran v předvolebních kampaních. Někteří republikáni jsou zase nespokojeni s tím, že plán neobsahuje žádná opatření, která by mohla zabránit Obamově záměru ochránit před vypovězením z USA skoro pět milionů přistěhovalců, kteří nemají platné doklady.

Republikány však utěšuje to, že po vítězství v nedávných kongresových volbách získají od ledna 2015 poprvé po osmi letech kontrolu nad Senátem a nejvýraznější většinu ve Sněmovně reprezentantů za posledních více než 80 let. Jejich převaha v Kongresu bude Obamovy vážně svazovat ruce po zbytek jeho mandátu.