Americká spisovatelka chce do Bílého domu. Favority však zůstávají Biden a Trump

Levicová spisovatelka Marianne Williamsonová se chystá oznámit kandidaturu na prezidentku USA.

Levicová spisovatelka Marianne Williamsonová se chystá oznámit kandidaturu na prezidentku USA. Zdroj: Reuters

Zatím se zdá, že v roce 2024 se bude v amerických prezidentských volbách opakovat souboj Biden vs. Trump.
2
Fotogalerie

Americká aktivistka a autorka spirituálně zaměřených knih Marianne Williamsonová se bude opět ucházet o křeslo prezidenta Spojených států za Demokratickou stranu. Podle agentury Bloomberg se Williamsonová chystá oficiálně oznámit svou kandidaturu 4. března. Stane se tak prvním zástupcem demokratů, který se postaví současnému prezidentovi USA a lídrovi strany Joe Bidenovi. Amerika si bude vybírat novou hlavu státu příští rok v listopadu.  

Williamsonovou, která se pokoušela dostat do Bílého domu už v roce 2020, prý ke kandidatuře motivuje ekonomická nespravedlnost v současné americké společnosti. „Většina Američanů stále bojuje o přežití,“ řekla aktivistka v nedávném rozhovoru pro server Politico. Americký politický systém je podle ní „pod vlivem korporátních peněz“. 

Bloomberg připomíná, že sedmdesátiletá spisovatelka je dosud jedinou osobou, která hodlá soupeřit o nominaci demokratů s Bidenem. Všichni prominentní členové vládní strany včetně bývalé šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové nebo lídra demokratických senátorů Chucka Schumera chtějí, aby se nynější prezident ucházel o své znovuzvolení.

Kdo má ve světě jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? 

Video placeholde
Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát? • Videohub

Americká média neočekávají, že by Williamsonová byla pro Bidena vážnou soupeřkou, jelikož nemá téměř žádné zkušenosti s výkonem politické funkce a již minule vypadla kvůli nízké podpoře již na začátku volebního boje.  

Prozatím se tedy podle agentury zdá, že ve volbách v roce 2024 se proti sobě postaví stejní kandidáti jako v těch posledních, tedy Biden a republikánský exprezident Donald Trump, a to navzdory pokročilému věku obou politiků. Trumpovi bude v době voleb 78 let a Bidenovi skoro 82.  

Ani v Republikánské straně se totiž žádný výrazný uchazeč o prezidentskou funkci dosud neobjevil, byť média spekulují, že by Trumpa mohl vyzvat například guvernér Floridy Ron DeSantis nebo texaský senátor Ted Cruz. Oficiálně zatím kandidaturu za republikány ohlásili pouze Trump a bývalá velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová, ani té však průzkumy velké šance nedávají.