Americké ekonomice se daří, Yellenová slibuje brzký růst sazeb

Šéfka FED Janet Yellenová

Šéfka FED Janet Yellenová Zdroj: CTK

Šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová slibuje, že Fed zvýší úrokové sazby během několika měsíců, pokud americká ekonomika bude pokračovat v započatém růstu. „Je zcela v pořádku, aby centrální banka postupně a opatrně zvýšila úrokové sazby a správná chvíle k takovému kroku pravděpodobně nastane v nejbližších měsících,“ uvedla Yellenová v panelové diskuzi na Harvardské univerzitě.

Americké ekonomice se nyní velmi daří. „Po velmi slabém prvním čtvrtletí ekonomika nyní roste výrazně nadprůměrným tempem,“ podotýká Jan Čermák, analytik ČSOB.

Ještě před začátkem roku ale analytici očekávali od Fedu podstatně rychlejší zvyšování úroků. To se ale nakonec nepotvrdilo a americký dolar od počátku roku mírně ztrácí na hodnotě.

„Centrální bankéři ve Spojených státech a eurozóně jsou daleko měkčí, než se předpokládalo. ECB intervenuje ještě masivněji na trzích aktiv, než tomu bylo před půlrokem, a Fed nakonec nezvýšil sazby ani v březnu, ani v dubnu a podle všeho tak neučiní ani v červnu,“ myslí si Čermák.

Měnový výbor Fedu, který o sazbách rozhoduje, se sejde 14. a 15. června. Další šanci bude mít v červenci, pak až v září. Investoři nyní vidí zhruba 60procentní šanci na růst sazeb v červnu či červenci.