Americké peníze pro afghánské firmy končí u Talibanu

Talibán, teroristé

Talibán, teroristé

Podstatná část ze zhruba dvou miliard dolarů (34 miliard korun), které americká armáda dosud vyplatila afghánským firmám za dopravní služby, skončila v rukou radikálního hnutí Taliban. Extrémisté pak za peníze nakoupili zbraně a výbušniny, které užívají k boji proti mezinárodním silám v Afghánistánu. Podle deníku The Washington Post to odhalilo roční vyšetřování americké armády.

Americká armáda si najala k poskytování dopravních služeb osm afghánských firem a nevyužila americké společnosti. Tímto krokem chtěla podpořit afghánskou ekonomiku a přispět k rozvoji zdejšího obchodu.

Vyšetřování ale podle Washington Post odhalilo věrohodné důkazy o tom, že čtyři z osmi firem nepřímo předávaly získané peníze Talibanu. Prostředníkem byl vysoký činitel afghánské policie, který dopravcům za úplatu zajišťoval „bezpečný průjezd“ a za získané peníze nakupoval zbraně a výbušniny pro Taliban.

Podle amerického listu skončilo v jednom případě v rukou radikálů 3,3 milionu dolarů ze zakázky, za níž americká armáda zaplatila 7,4 milionu dolarů.

Washington Post zároveň upozornil, že v nejbližší době se situace zřejmě nezmění. Americká armáda totiž v březnu prodloužila o půl roku smlouvy se všemi hlavními dopravci v Afghánistánu, včetně těch problémových.

Informace o tom, že afghánské dopravní firmy slouží k zajištění peněz pro Taliban, se poprvé objevily v roce 2009. Afghánský prezident Hamíd Karzáí tehdy slíbil, že se zasadí o konec podobných praktik. Prosazování změn ale postupuje pomalu a americký parlament i ministerstvo obrany proto vytvořily vyšetřovací komise, které měly podezření potvrdit či vyvrátit.