Americké státní úřady jsou bez peněz dva dny. Dohoda o financování bude nejdřív ve čtvrtek

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Profimedia

První dva dny fungování americké vlády bez přísunu peněz byly podle amerických médií bez větších problémů, zřejmě i díky víkendu. Socha Svobody v New Yorku je pro turisty dál otevřená, i když jen díky penězům státu New York, pošta řádně doručuje zásilky. Na 800 000 státních zaměstnanců nicméně za vánoční období přinejmenším dočasně nedostane výplatu, protože dohoda o financování kabinetu není na obzoru.

Krizový stav způsobil spor mezi americkým Kongresem a Bílým domem o peníze na stavbu zdi na hranicích s Mexikem. Prezident Donald Trump na zdi trvá a žádá po Kongresu pět miliard dolarů (113 miliard korun). Poslanci mu ale finance nedali a prezident na oplátku odmítá poskytnout prostředky na krytí chodu vlády. Od noci z pátku na sobotu je kabinet bez peněz.

S žádným jednáním o kompromisu se do čtvrtka nepočítá, protože poslanci a senátoři se už rozešli a vrátí se k jednání nejdřív po Vánocích. Viceprezident Mike Pence se sešel s vůdcem demokratické menšiny v Senátu Chuckem Schumerem, jednání ale k ničemu nevedlo. Podle úřadujícího personálního šéfa Bílého domu Micka Mulvaneyho se nejspíš do konce roku problém nevyřeší.

Státní zaměstnanci ale nejspíš o své peníze nepřijdou. Stejně jako v minulých podobných situacích, které se letos opakovaly už dvakrát, dostanou výplatu zpětně jak lidé pracující nyní "bezplatně", tak i ti, kteří byli posláni na nucenou dovolenou.

Trump kvůli sporu s Kongresem zrušil plán odletět na své floridské letovisko Mar-a-Lago, kde chtěl trávit vánoční svátky. První dáma, která už se synem Baronem na Floridu odcestovala, se má během neděle vrátit zpět.

O své nezlomné vůli postavit zeď v neděli Trump Američany znovu informoval na Twitteru. "Jediná cesta, jak zastavit drogy, gangy, pašeráky lidí, zločince a mnoho jiných, kteří směřují do naší země je zeď nebo zábrana. Drony a všechno ostatní je skvělé a zábavné, ale jedině stará dobrá zeď funguje," napsal prezident.