Americký B-52 přelétl nad spornou oblastí. Vážná provokace, reaguje Čína

Peking dnes obvinil Spojené státy z vážné vojenské provokace kvůli přeletu amerického strategického bombardéru B-52 nad umělým ostrovem, který Čína vytvořila ve sporné oblasti Jihočínského moře. Podle agentury AP se incident stal už minulý týden ve středu.

Čína si dělá nárok na téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Podobné nároky na určité oblasti si činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Spojené státy s cílem zajistit důležitou oblast, ve které objem zahraničního obchodu dosahuje až pěti bilionů dolarů (124 bilionů korun) ročně, posiluje v regionu svou vojenskou přítomnost. To Peking sleduje se zjevnou nevolí a opakovaně rozhořčeně reaguje. Čínské ministerstvo obrany dnes obvinilo Spojené státy, že ve sporné oblasti záměrně zvyšují napětí.

Militarizující podmínky

„Takové akce ze strany USA představují vážnou vojenskou provokaci a v Jihočínském moři vytvářejí složitější, až militarizující podmínky,“ uvedlo ve svém prohlášení. Zároveň vyzvalo Washington, aby neprodleně podnikl opatření, jež takovým incidentům zabrání, a předejdou tak poškození vztahů mezi ozbrojenými silami obou států.

V prohlášení se upřesňuje, že vojenská posádka na dotyčném ostrově vyhlásila 10. prosince při přeletu bombardéru poplach a vyzvala letoun, aby oblast opustil. Ministerstvo v této souvislosti podobně jako v minulosti varovalo, že podnikne všechna nezbytná opatření k obraně čínské svrchovanosti a bezpečnosti.

Spor o Spratlyho ostrovy graduje