Americký Fed slíbil držet rekordně nízké úroky nejméně dva roky

Fed

Fed

(VIDEO) Americká centrální banka dnes nechala úrokové sazby podle očekávání beze změny a slíbila, že je kvůli slabé ekonomice bude držet na rekordně nízké úrovni ještě nejméně dva roky. Prohlášení měnového výboru Fedu žádný nový příslib podpory ekonomiky neobsahovalo a akciové trhy po něm výrazně zpomalily růst.

Fed uvedl, že ekonomický růst v USA je nyní značně slabší, než se čekalo, což bude v dohledné budoucnosti omezovat inflaci. Fed drží od finanční krize základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0-0,25 procenta.

Americké a světové akcie už téměř tři týdny takřka nepřetržitě klesají a v pondělí tento trend vyvrcholil nejhlubším propadem od prosince 2008. Investoři proto čekali, zda Fed přijde s nějakým novým krokem na podporu trhů a upadající americké ekonomiky. Vedle strachu z eskalace dluhové krize v eurozóně jsou hlavní příčinou otřesů na trzích obavy z propadu americké ekonomiky do nové recese. Ty ještě prohloubilo víkendové historicky první snížení amerického úvěrového ratingu.

Největší ekonomika světa v prvním pololetí téměř zastavila růst i přesto, že Fed se ji v té době snažil podpořit systematickým nakupováním státních dluhopisů v rámci druhé vlny takzvaného kvantitativního uvolňování (QE2). Fed tyto nákupy ukončil v červnu a nyní se zdá, že jeho možnosti další měnové stimulace jsou prakticky vyčerpány. Od finanční krize let 2008-09 se bilance Fedu kvůli těmto intervencím zvýšila téměř trojnásobně na rekordních 2,9 bilionu dolarů.

Politika Fedu se stala terčem satyry v následujícím animovaném filmu:

Fed v červnu předpověděl, že americká ekonomika letos poroste o 2,7-2,9 procenta. Podle údajů z konce minulého měsíce však v prvním pololetí hrubý domácí produkt stoupl jen o 0,8 procenta, zatímco míra nezaměstnanosti zůstává na vysoké úrovni nad devíti procenty bez náznaků zlepšení.