Americký ministr zahraničí se sešel s Kim Čong-unem, jednali o jaderném programu KLDR

Mike Pompeo

Mike Pompeo Zdroj: ČTK

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo se během asijského turné sešel se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Podle šéfa americké diplomacie pokročili v jednáních o jaderném odzbrojení KLDR navazujících na červnovou dohodu podepsanou na singapurském summitu Kimem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Z KLDR zamířil Pompeo do Jižní Koreje, informovala agentura AP.

Pompeo vyrazil na třídenní východoasijské turné v době, kdy Trump usiluje o uspořádání druhé vrcholné schůzky s diktátorem, jehož se snaží přesvědčit o jaderném odzbrojení KLDR. Zásadním cílem Trumpovy politiky je dosáhnout úplné denuklearizace nevyzpytatelné země, za níž nabízí bezpečnostní záruky a možnost rušení sankcí.

"Dosáhli jsme dalšího pokroku ve věci dohody uzavřené na singapurském summitu. Díky, že jste přijali mě i můj tým," napsal Pompeo bez dalších podrobností na twitteru krátce poté, co po odletu z KLDR přistál v metropoli sousední země Soulu. V Jižní Koreji má na programu setkání s prezidentem Mun Če-inem. Podobně jako v sobotu v Japonsku hodlá i s dalším americkým spojencem ladit společné postoje k vyjednávání se severokorejským režimem.

Svou asijskou cestu ukončí Pompeo v pondělí v Pekingu, kde se vedle severokorejského tématu očekává hlavně výbušné jednání o probíhající obchodní válce mezi USA a Čínou.