Americký Senát přiklepl Ukrajině miliardy dolarů podporu její bezpečnosti

Donbas

Donbas Zdroj: reuters

Donbas
Petro Porošenko
Donbas
Donald Trump
5
Fotogalerie

Senát Spojených států schválil návrh zákona o americkém obranném rozpočtu na příští rok, který předpokládá poskytnutí 500 milionů dolarů (téměř 11 miliard korun) a zbraní na podporu bezpečnosti a obrany Ukrajiny.

Uvedl to v noci na úterý ukrajinský prezident Petro Porošenko na facebooku s tím, že jde o důležitou zprávu před jeho schůzkou s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

"Poprvé na zákonodárné úrovni se navrhuje dodat Ukrajině takové obranné prostředky, jako jsou radiolokátory protivzdušné a námořní obrany, prostředky pro námořní odminování či lodě pobřežní ochrany," uvedl Porošenko.

Ve svém projevu v americké vojenské akademii West Point ocenil, že Spojené státy stojí po boku bojující Ukrajiny. Jednotky, vycvičené americkými instruktory, podle prezidenta již vykázaly na bojišti lepší taktiku a nejnižší ztráty.

Kyjev se cítí obětí agrese sousedního Ruska, které po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče anektovalo v březnu 2014 ukrajinský Krym a - podle Kyjeva a Západu - vojensky podporuje separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny.

Moskva stále popírá zapojení do konfliktu, který si za tři roky vyžádal na 10 000 mrtvých. Kyjev označuje Krym a část Donbasu ovládnutou separatisty za "okupovaná území".

Návrh zákona podle agentury Interfax-Ukrajina povoluje Spojeným státům dodat Ukrajině smrtící zbraně obranného charakteru, jakož i využít uvedené prostředky z obranného rozpočtu USA na rok 2018 pro léčení a rehabilitaci zraněných ukrajinských vojáků v amerických zdravotnických zařízeních a na posílení bojových schopností ukrajinského letectva a námořnictva.

Předchozí americký prezident Barack Obama odmítl smrtící obranné zbraně Ukrajině dodat.


Vše o Ukrajině čtěte zde >>>


Ruský zpravodajský server Newsru.com připomněl, že návrh zákona o obranném rozpočtu Spojených států ve výši přibližně 700 miliard dolarů schválili američtí senátoři v pondělí večer. Zákon obsahuje ustanovení o vojenské podpoře Ukrajiny.

Sněmovna reprezentantů schválila svou verzi obranného rozpočtu na podobné úrovni již v červenci. Podle agentury AP měl Bílý dům proti návrhu zákona, který odhlasoval v pondělí Senát, jisté námitky, prezident Donald Trump ale nepohrozil, že by ho vetoval.

Porošenko se má s Trumpem setkat 21. září.